Helmikuun esine 2016

koululaislehden kansi, jossa otsikko Jatko-toveri

Helmikuun esine on ”Jatko-toveri”-niminen Naantalin Kuparivuoren kansakoulun oppilaiden tekemä luokkalehti. Lehti on talvisodan ajalta 1939–1940.

Kuparivuoren koulu on toiminut Kuparivuoren mäellä vuodesta 1894. Koulu toimi ensin suuressa valkoisessa puukoulussa, uusi rakennus valmistui puukoulun tilalle vuonna 1963.

Koulun luokkalehtiä on museon arkistossa säilynyt 31 kappaletta. Lehti on nimeltään ”Naantalin Aurinko” ja museossa näitä lehtiä on vuosilta 1923–1940. Kolme näistä on nimeltään ”Jatko-toveri”, nämä ovat koulun yläluokkalaisten tekemiä. Lehdissä on piirustuksia ja kirjoituksia. Suosikkiaiheita ovat olleet kotimaa, kotikaupunki Naantali ja raittius. Tämä ”Jatko-toveri” on siis erikoisnumero.

Tämä sota-ajan lehti on liikuttavaa luettavaa, lasten usko isänmaahan on vahva.  On kuitenkin huomioitava senhetkinen Suomessa vallinnut yleinen ilmapiiri. Teksteistä käy selvästi ilmi aikuisten vaikutus lasten mielipiteisiin, tapahtuneet eivät voineet olla vaikuttamatta myös heihin. Aivan samoin kuin koulussa oli raittiuskasvatusta, kasvatettiin lapsia myös rakastamaan isänmaataan.

Lehteen on kirjoittanut siirtolaispoika, joka muistelee aikaansa Karjalassa:

Minä muistelen kuin kaunis oli Karjala ja sen kauniit mäet. Muistan kuinka me käytiin poikien kanssa uimassa rannalla. Kävimme monta kertaa onkimassa. Meidän koulussa oli hauska käydä. Siellä oli viisi opettajaa Airola, Vänttinen, Korte, Lehto ja Länsi-Lehto. Mutta ei se ryssällä kauan siellä ole. Vielä koittaa huomen, jolloin Karjala on vapaa.

Kirjoituksesta ei selviä kirjoittajan nimeä, tai mistä päin Karjalaa hän on lähtenyt. Toisen kirjoituksen on kirjoittanut naantalilainen tyttö:

Hyvät rakkaat siskot ja veljet, te sieltä Karjalan mailta, teille kirjoitan nyt. Oi te Karjalan lapset, te jotka saitte jättää armaan syntymämaanne ja rakkaiksi käyneet kotitanhuat …

”Mitä minä nyt voin tehdä ja uhrata maani hyväksi?”

Nuoret kirjoittajat pohtivat missä on suomalaisten voiman salaisuus:

•suomalaiset taistelevat eivät vain maansa puolesta, vaan länsimaisen sivistyksen ja oikeuskäsityksen puolesta

•suomalaiset ovat korkeammalla sivistystasolla kuin vihollinen – sivistys on suuri voima

•suomalaiset ovat eläneet niin karuissa luonnonoloissa ja siten karaistuneet kestämään sodan rasituksia

•suomalaiset ovat urheilullisia ja se tuo kestävyyttä sodankäyntiinkin

•suomalaiset ovat tervehermoisia ja se johtuu kansan elintavoista

Kuulostaako mahtipontiselta ja huvittavalta? Ei pitäisi.