Kesäkuun esine 2016

valkoinen tyynyliina

Kesäkuun esine on tyynyliina 1890-luvulta. Se on kuulunut Hiilolan talossa (nykyinen Naantalin museo) asuneen Gustav ja Karolina Bredenbergin pojan Emilin (1827–1885) tyttärelle Aurora Ingeborg Emilia Bredenbergille (1864–1952).

Lemmentaikoja

Tyynyillä ja tyynyliinoilla on osansa juhannustaioissa. Juhannus on erityisesti lemmentaikojen aikaa. Entisaikaan enteitä nähtiin kaikkialla. Säitä tulkittiin jatkuvasti, kuten tulevaisuuttakin. Kaksi suurinta elämänkysymystä olivat kuolema ja avioliitto. Henget kulkivat elävien seurana ja monenlaisia olentoja liikkui, usko yliluonnolliseen oli vahva. Juhannustaikojen perinne on säilynyt, vaikka leikkimielisempänä kuin entisaikaan. Erilaisia juhannustaikoja ja -enteitä on kirjattu ylös satoja. Kuuluisin taioista on kerätä seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle, jolloin unessa näkee tulevan puolisonsa. Taian muunnoksessa kukat tulee olla seitsemältä eri niityltä ja jokaisen kerätessään täytyy hypätä aidan yli.

Juhannus on vanha ääntämismuoto Johannes-nimestä, jolla viitataan Johannes Kastajaan. Kirkkovuodessa juhannuksena vietetään hänen syntymäpäiväänsä. Juhannusta on läntisessä Suomessa kutsuttu myös mittumaari(a)ksi. Kesä on tällöin kauneimmillaan ja kasvit rehevimmillään. Etelässä yö on lyhyt ja pohjoisessa aurinko paistaa läpi yön.

Suursiivouksen aikaa

Juhannukseen valmistauduttiin ennen huolella. Tuvat pyrittiin siivoamaan perusteellisesti kahdesti vuodessa, jouluksi ja juhannukseksi. Juhannussiivouksessa seinät pyyhittiin luudalla, penkit ja pöydät pestiin, ja maalaamattomat lattiat hangattiin hiekalla ja luudilla veden avulla. Tämän jälkeen lattialle ripoteltiin puiden lehtiä. Kansanomaisilla juhannuskoristeilla oli maaginen tarkoitus, näin varmistettiin mm. karja- ja rehuonnea.

Juhannuskoivuja tai koivunoksia laitettiin porraspieliin molemmin puolin. Paikoin Lounais-Suomessa oli tapana tehdä erityisiä lehtimajoja. Kotia koristettiin kukkasin ja kasvein. Koristelu ei rajoittunut vain rakennuksiin, myös karja ja paimenet saivat osansa.

Paimenten juhla

Aiemmin juhannus oli erityisesti paimenten juhla. Paimen oli tärkeä ammattilainen, jonka vastuulla oli kesän ajan arvokas karja. Paimenten juhannukseen kuuluivat kaikenlaiset lehmänannista valmistetut tuotteet. Länsi-Suomessa nuoret miehet kiertelivät juhannusyönä maistelemassa tyttöjen tekemiä juustoja. Paimenille juhannus oli vapaapäivä, jolloin heitä saunotettiin, syötettiin ja juhannuskokolla muut antoivat heille pieniä rahalahjoja.