Naantalin kouluissa, päiväkodeissa ja hoivakodeissa syötiin lähikalaa Itämeripäivänä

Uutiset
Kouluruokatarjottimella on lasi vettä ja maitoa, aterimet servetillä, voideltu näkkäri, kolme porkkanapalaa keossa sekä keskellä lautanen, jolle on koottu juuresmuusia, viisi kalapuikkoa kasaan sekä kermaviilikastiketta ja punajuurenväristä raastesalaattia.

Naantalin kaupungin ateriapalveluissa osallistuttiin eilen torstaina 26.8. Itämeripäivään teemaan sopivalla ruokalistalla. Kaikissa Naantalin ateriapalveluiden toimipisteissä eli kaikissa kaupungin ala- ja yläkouluissa, lukiossa, päiväkodeissa, hoivakodeissa sekä henkilöstöravintolassa oli tarjolla lähikalaa. Itämeripäivän kalapuikot oli valmistettu suomalaisesta silakkafileestä.

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän tarkoituksena on innostaa ihmisiä nauttimaan Itämerestä ja kannustaa tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi.

Naantalin ateriapalvelut on suosinut aiemminkin ruokalistalla lähikalaa, ja Itämeripäivässä oltiin tänä vuonna mukana toista kertaa. Viime vuonna päivään osallistuivat vain koulut ja päiväkodit, mutta tänä vuonna mukaan otettiin myös hoivakodit ja henkilöstöravintola. Itämeripäivän Syö Itämeri puhtaaksi -haasteen ovat ideoineet Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijat, jotka haastoivat tänä vuonna toista kertaa kaikki kunnat ja kuntalaiset mukaan.

– Ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa eri lajeja vaihdellen. Tällä kertaa seutuhankintaryhmässä sovittiin yhteisesti kokeilla Itämeripäivänä Apetitin Itämeren kalapuikkoa. Yleensä lapset ja nuoret eivät innostu silakasta, mutta tässä muodossa se sai positiivisen vastaanoton, kertoo Naantalin ateriapalveluiden palveluohjaaja Tanja Inttilä.

Lähikalapuikkojen kanssa kouluissa ja päiväkodeissa oli tarjolla juuressosetta kermaviilikastikkeen ja punajuuri-punakaali-omenasalaatin kanssa. Inttilän mukaan lähikalaa tarjottiin yhteensä noin 4200 annosta.

Kouluruokalinjastolla on kalapuikkoja, molemmin puolin linjastoa on ottimet ruokaan. Kalapuikkojen vieressä on oranssia muusia.

Maijamäen koulun biologian ja maantiedon lehtori Ilkka Kortelainen toteaa, että Itämeripäivän ruoka näytti maistuvan hyvin ruokalassa. Lähiruoan suosimisella perusopetuksessa on myös kasvatuksellinen rooli.

– Itämeripäivän ruokailu tarjoaa oppilaille hyvän käytännön esimerkin Itämeren merkityksestä teorian lisäksi – varsinkin kun kala on suorastaan maistuvaa. Kalapuikot olivat siinä mielessä myös hyvä valinta, että ne ovat monen oppilaan lempiruokaa, Kortelainen sanoo.

Keinot Itämeren huomioimiseksi ruokapöydässä ovat yksinkertaiset: suosi suomalaista kalaa ja vähennä ruokahävikkiä. Luonnonkaloja, kuten särkeä, lahnaa, silakkaa, muikkua ja ahventa, suosimalla voidaan vaikuttaa Itämeren ja sisävesien rehevöitymiseen. Kalastus poistaa vesistöistä ravinteita.

Lähikalaa suosimalla voi myös tukea paikallista elinkeinoa.

– On hienoa, että niin kutsuttuja ”roskakaloja” ei ole enää olemassa, vaan aiemmin vähemmän arvostettuja lajeja, kuten särkeä ja lahnaa, hyödynnetään nykyisin enemmän esimerkiksi erilaisissa kalajalosteissa, Kortelainen sanoo.

Päivitetty viimeksi
24.4.2024 11:50

Asiasanat

Kasvatus ja koulutus
Elintarviketuotanto