Isojen hallien lumikuormaa syytä tarkkailla – lumipeitteen ennustetaan kasvavan

Uutiset
Suomen Ympäristökeskus SYKE muistutti tällä viikolla tarkkailemaan isojen hallien lumikuormaa ja tiputtamaan lunta tarvittaessa. Naantalin rakennusvalvonta kehottaa tekemään samoin.
Reunaa katosta, jonka päälle on satanut mukava kerros lunta. Taustalla lumisia puita.

Katoille kertyvä runsas lumi saattaa vaurioittaa kiinteistöjen kattorakenteita ja aiheuttaa jopa rakenteiden sortumia. Vaaratilanteita on sattunut erityisesti runsaslumisina talvina ja kattopinta-alaltaan suurissa rakennuksissa, kuten erilaisissa halleissa.

Viime vuosina vaara- ja onnettomuustilanteita on sattunut erityisesti laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteille, kuten urheiluhallien, suurten kauppojen, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katoille.

SYKE toteaa tiedotteessaan, että lumipeitteen ennustetaan kasvavan helmikuun aikana suurimmassa osassa maata. Naantalissa ja Varsinais-Suomessa lumikuorman ennustetaan helmi-maaliskuussa kasvavan 80–85 kiloon neliömetrillä, kun tyypillisesti vaihteluväli on ollut 50–80 kg/m2.

– Rakennuksen omistajalla on yleinen velvollisuus seurata rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Lisäksi laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista 300/2015 edellyttää, että laajarunkoisen hallin omistajan on huolehdittava, että asiantuntija arvioi kantavien rakenteiden turvallisuuden, ja että rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje sisältää toimenpiteet ja aikataulut rakenteiden kunnon seuraamiseksi, toteaa Naantalin rakennustarkastaja Markku Aro.

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuitenkaan kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Kiinteistön omistajien tulee kuitenkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Pien- ja kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Lisätietoa aiheesta Syken verkkosivuilta.

Päivitetty viimeksi
3.2.2022 13:20

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Kiinteistöt