Uusi vuosi tuo muutoksia lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden nimiin ja vastaanottomaksuihin

Uutiset
Vihreän jäteastian kyljessä on tarra, jossa lukee Lounais-Suomen Jätehuolto.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemalla otetaan vuoden 2024 alusta alkaen vastaan sekajätettä polttokelpoisen jätteen sijasta.

– Jätehuoltolautakunta muutti polttokelpoisen jätteen termin sekajätteeksi jo viime vuoden puolella. Nyt se näkyy myös lajitteluasemilla. Kyse on kuitenkin samasta tutusta materiaalihyödyntämiseen soveltumattomasta jätteestä, joka hyödynnetään Lounavoiman ekovoimalaitoksessa energiaksi, materiaalipäällikkö Marko Kokkonen kiteyttää.

Lajitteluasemilla on luvassa myös pari muuta nimimuutosta sekä joitakin yksittäisiä pienempiä tarkennuksia jätejakeiden nimissä. Betoni- ja tiilijätettä kutsutaan jatkossa betoni- ja kiviainesjätteeksi. Karkeajäte-termi taas toimii vastaisuudessa otsikkona kolmelle eri jätelajille: pehmustetuille huonekaluille, vanteellisille renkaille ja suurikokoiselle sekajätteelle.

 – Betoni- ja kiviainesjäte on nimenä kuvaavampi kuin betoni- ja tiilijäte, sillä jätejakeeseen otetaan betonin ja tiilien lisäksi vastaan muun muassa luonnonkiviä, kiuaskiviä, kivitasoa, soraa ja sepeliä. Jätteiden niputtaminen karkeajätteen alle taas helpottaa asiakkaiden asiointia lajitteluasemilla, kun useamman jätteen voi jättää samalle lavalle, Kokkonen sanoo.

Hinnasto kannustaa jätteiden lajitteluun

Vuoden alusta voimaan astunut Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan hyväksymä uusi lajitteluasemahinnasto on aiempaa selkeämpi ja kannustaa tarkempaan jätteiden lajitteluun.

Käyttöön on otettu neljä maksuluokkaa jätteen hyödyntämistavan mukaan: materiaalikierrätys, energiahyötykäyttö, koneellista käsittelyä vaativa jäte ja loppusijoitettavat jätteet. Hinta on edullisin materiaalikierrätykseen menevällä jätteellä ja kallein loppusijoitettavalla jätteellä.

– Muutoksen tavoitteena on selkeyttää hinnastorakennetta, nostaa esille lajitteluasemilla tarjottavat jätteiden kierrätyspalvelut​ sekä kannustaa asukkaita lajittelemaan jätteensä etusijajärjestyksen mukaisesti​, Kokkonen kertoo.

Muutoksen seurauksena joidenkin tuotteiden hinnat nousevat ja joidenkin laskevat. Maksutta vastaanotettavien jätteiden määrä kasvaa, kun keitinrasvaa aletaan vuoden vaihteen jälkeen vastaanottamaan kotitalouksilta maksutta.

Lajitteluasemien aukioloajat pysyvät samoina

LSJH:n lajitteluasemien aukioloaikoihin ei uusi vuosi tuo muutoksia.

– Aukioloajat pysyvät vanhoina tuttuina. Talvikaudella marras–maaliskuussa asemat palvelevat suppeammin, huhtikuusta lähtien aukioloajat lisääntyvät reilusti, kun jätehuollon sesonki alkaa, Kokkonen sanoo.

LSJH:lla on toimialueellaan 13 lajitteluasemaa aina Utöstä Uuteenkaupunkiin. Naantalilaisten lähin jäteasema on Isosuon jätekeskus (lsjh.fi). Asemilla otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan useita erilaisia jätelajeja, kuten vaarallisia jätteitä, rikkinäisiä sähkölaitteita, metalliromua, puujätettä, pakkausjätteitä ja poistotekstiiliä. Asemilla otetaan hinnaston mukaan vastaan kaikenlaista siivous- ja remonttijätettä.

Remppakärryjen vuokraustoiminta lajitteluasemilla päättyi vuoden 2023 lopussa.

– Remppakärryjen vuokraustoiminta päätettiin lopettaa vähäisen kysynnän vuoksi, Kokkonen toteaa.

Tiedote: LSJH

Päivitetty viimeksi
2.1.2024 8:54

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Jätehuolto