Alakoulujen liikenneturvallisuuspäivässä opittiin, miten rekka kohdataan turvallisesti

Uutiset
Naantalin alakoululaiset ja eskarilaiset pääsevät käsittelemään liikenneturvallisuusasioita hauskalla tavalla Ahola Transportin järjestämissä liikenneturvallisuuspäivissä.
Ahola Transportin rekan ympärillä lapsia ja aikuisia. Rekan ohjaamossa kaksi lasta aikuisen kanssa. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Naantalissa toimiva logistiikkayritys Ahola Transport vierailee kaikissa Naantalin alakouluissa rekalla, jonka ohjaamoon lapset ovat päässeet tutustumaan.

– Tarkoituksena on konkreettisesti osoittaa lapsille, millainen näkyvyys rekan ohjaamosta on ja millaisia katvealueita muodostuu. Liikenneturvallisuuspäivissä myös aikuiset ovat todenneet yllättyneensä, kuinka huono näkyvyys esimerkiksi rekan lähelle on, suurista ikkunoista huolimatta, toteaa Ahola Transportin validity controller Pekka Wallin, jolla on myös itse tausta kuskina.

Kolmen metrin päähän rekasta on asetettu ensimmäiset kartiot, joiden kohdalla seisojaa ei edes aikuinen näe rekan ohjaamosta. 7,5 metrin päästä ihmisen näkee jo hyvin. Ohjaamossa tarkastellessa voi huomata, kuinka myös rekan sivuille muodostuu katvealueita suurten sivupeilien vuoksi.

Wallin toivoo, että tempauksen myötä jokainen oppilas muistaa, kuinka rekka kohdataan: Tietä ylittäessä on hyvä viestiä kuljettajan kanssa, jotta on tämä varmasti huomaa pienen tai isomman kulkijan.

– Kun mennään auton edestä, kannattaa moikata kuljettajaa. Kun hän moikkaa takaisin, voi olla varma, että kuljettaja on huomannut sinut, Wallin tiivistää.

Näkymisen tärkeyttä korostetaan myös heijastinten osalta – jokainen oppilas saakin Ahola Transportilta lahjaksi heijastimen osana liikenneturvallisuuspäivää.

Oppilaita rekan ohjaamossa sekä rekan edustalla eri etäisyyksien päässä liikennekartoiden kohdalla.
Tiistaiaamulle 1.11. sattui sumuinen sää, kun oppilaat pääsivät kurkistamaan, mitä rekan ohjaamosta todella näkee. Ahola Transportilta ohjaamossa Niina Nyblom ja rekan sivulla Olli Lintusaari.

Kaikki Naantalin koulut mukana

Ahola Transportin järjestämät tempaukset alkoivat viime viikon maanantaina Velkuan koululta ja päättyvät marraskuun puolessa välissä Lietsalan koululle.

Viime tiistaina heti aamusta rekkaan tutustumassa olivat Taimon koulun ekaluokkalaiset, muutamia eskarilaisia sekä nelosluokkalaisia. Ekaluokkalaiset kuvailivat tempausta hauskaksi. Osa oli jo aiemminkin käynyt rekan ohjaamossa, mutta monelle se oli myös uusi kokemus.

Liikenneturvallisuusaiheita käsitellään vuosittain jokaisella luokka-asteella osana opetusta. Ahola Transportin järjestämä tempaus tuo lisäarvoa opetukseen erityisesti konkretian kautta. Se saakin opettajilta kehuja.

– Ohjaamoon pääseminen konkretisoi oppilaille hyvin, millainen näkyvyys rekkakuskilla todella on, toteaa 1. luokan luokanopettaja Jaana Raukko.

– Tempaus on sujunut oikein kivasti, vetäjät ovat hyvin asiantuntevia. Näiden asioiden läpikäyminen on tärkeää, erityisesti näin pimeään vuodenaikaan, sanoo 4. luokan luokanopettaja Tarja Joutsamo.

Taimon koulun rehtori Sami Kolehmainen pitää tempausta tarpeellisena. Hän kiittelee Ahola Transportia aktiivisuudesta kaupungin suuntaan liikenneturvallisuuspäivien järjestämiseksi.

Ahola Transport on järjestänyt vastaavia liikenneturvallisuuspäiviä niissä kaupungeissa, joissa yrityksellä on terminaalit ja niiden vuoksi merkittävästi rekkaliikennettä. Liikenneturvallisuus on meidän yhteinen asiamme, Pekka Wallin toteaa.

Kaksi lasta istuu rekan ohjaamossa rekkakuskin kanssa.
Ahola Transportin Pekka Wallin opastamassa Taimon koulun neljännen luokan oppilaita.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
4.11.2022 10:51

Asiasanat

Kasvatus ja koulutus
Perusopetus
Liikenneturvallisuus ja liikennesäännöt tieliikenteessä