Esitys Naantalin kaupungin talousarvioksi 2022 ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2022–2025

Uutiset
Kaupunginhallitus on esittänyt 8.11.2021, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Naantalin kaupungin talousarvion vuodelle 2022 ja taloussuunnitelman vuodelle 2022-2025. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 13.12.2021.
Heli Lähteenmäki esittelee

Talous elpynyt koronapandemian jälkimainingeissa

Kansallinen talouden kasvu ja valtion koronatuet ovat siivittäneet koko kuntatalouden kenttää, myös Naantalin. Elinkeinoelämä toipuu kuitenkin yhä koronapandemiasta ja koronatilanteen kehittyminen on epävarmaa. Osalle yrityksistä koronapandemia on aiheuttanut merkittäviä taloudellisia takaiskuja ja epävarmuutta, erityisesti Naantalille tärkeille matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-aloille. 

Työllisyys on kehittynyt nyt hyvin. Naantalin työttömyysaste elokuun lopussa oli 7,3 %, kun se vuotta aiemmin oli 10,0 %. Koronan aiheuttamat lomautukset olivat pääosin ohi elokuun 2021 loppuun mennessä. Huolestuttavaa on kuitenkin pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu 225 henkilöön aiemmasta 161 henkilöstä. Työvoimapula on osoittanut kiristymisen merkkejä ja se kiristyy edelleen suunnitelmakauden aikana. 

Naantalin imago houkuttelevana asuinpaikkana on erinomainen ja se seudun kuntien kärjessä muuttohalukkuudessa. Asuntotuotanto on monipuolista. Yhä useampia kerrostalokohteita on valmistumassa eri puolille Naantalia. Myös vahva vuokra-asuntokanta kasvaa entisestään, kun Naantalin vuokratalot käynnistävät 84 asuntoa sisältävän vuokratalokohteen rakentamisen

Naantalin Asuntomessuvuosi on kaupungille tärkeä. Kaupunkimarkkinoinnin tavoitteena on saada messuvieraat kiinnostumaan alueesta sekä asuinpaikkana että matkailukohteena sekä lisätä Naantalin ja seudun vetovoimaa pitkällä tähtäimellä. 

Naantalin taloudessa suunnitelmavuosina merkittäviä haasteita

Naantalin talouden ennustaminen talousarvion suunnitelmakaudelle on erityisen haastavaa. On selvää, että Naantalin kaupungin talous tulee kohtaamaan merkittäviä paineita tulevina vuosina. Tähän on yksiselitteiset syyt. 

Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveystoimen palvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueille. Tämä tarkoittaa, että Naantalin kaupungin palveluksesta siirtyy noin 500 henkilöä noin 1 300 henkilöstä hyvinvointialueen palvelukseen. Siirto tarkoittaa merkittäviä muutoksia kaupungin talouteen, erityisesti valtionosuusjärjestelmä ja verotus muuttuvat. Samalla kunnilta poistuu ko. toimintaa vastaava summa toimintakatteesta, sekä tuloja, jotka siirtyvät rahoittamaan hyvinvointialueen toimintaa. Hyvinvointialueuudistus on siis samalla kuntauudistus. 

Hyvinvointialueuudistus leikkaa vuonna 2023 Naantalin tuloveroprosenttia 12,39 prosenttiyksikköä ja myös yhteisöveron jako-osuus vähenee. Jäljelle jäävällä 6,61 % veroprosentilla kaupungin pitää pystyä kattamaan toimintansa, aiempien vuosien investointien poistot sekä tulevat investoinnit. Hyvinvointialueuudistuksen johdosta kaupungin tuloista lähtee enemmän kuin menopuolelta.

Lisäksi Neste Oyj:n päätös lopettaa Naantalin jalostamon toiminta vähentää Naantalin verotuloja erittäin merkittävästi vuodesta 2024 alkaen. Naantalin yhteisöveron taso putoaa Nesteen jalostamotoiminnan loppumisen johdosta. Vuonna 2023 tulot riittävät kattamaan menot, koska vanhojen vuosien verotuloja tilitetään vielä vanhoilla veroprosenteilla. 

Sen sijaan vuodesta 2024 lähtien talouden tasapainon saavuttaminen vaatii toimenpiteitä.

– Suunnitelmakauden näkymistä johtuen talousarvion laadinnan perustana on ollut maltillinen uusien menolisäysten politiikka. Vuodesta 2024 eteenpäin vaaditaan toimenpiteitä talouden saamiseksi tasapainoon. Näitä toimenpiteitä ovat veroprosentin korotus 0,75 %-yksiköllä sekä 600 000 euron arvoinen sopeutusohjelma, jossa suunnitellaan uudelleen kaupungin jäljelle jäävä toiminta, kertoo talousjohtaja Heli Lähteenmäki.

Vuoden 2022 talousarvion taloudelliset lähtökohdat

Naantalin lähtökohdat vuoteen 2022 ovat valoisat, käyttötalouden menojen kasvu on maltillista ja ne pystytään kattamaan tulorahoituksella. Valtion koronatukena maksama yhteisöveron 10 %-yksikön korotus poistuu vuonna 2022, mutta kunnallisveron hyvä kehitys paikkaa tämän tulopuolen aukon. Poistot kasvavat mittavan investointiohjelman myötä, ja tilikauden tulos päätyy lähelle nollaa.

  • Toimintakate kasvaa vuoden 2021 talousarvioon verrattuna +4,1%
  • vuosikate on +9,8 miljoonaa euroa 
  • vuosikatteella katetaan 99,5 % poistoista ja 54 % investoinneista.
  • Tuloveroprosentti (19,0 %) ja kiinteistöveroprosentit vuonna 2022 ja vuonna 2023 ennallaan.
  • Kaupungin lainojen odotetaan suunnitelmallisesti kasvavan
    • Lainamäärä kasvaa vuoden 2022 aikana 7,2 miljoonalla eurolla ja on vuoden 2022 lopussa 30,1 miljoonaa euroa (1 540 euroa/asukas).
  • Taseeseen on kertynyt edellisten vuosien ylijäämää 59,4 miljoonaa euroa.
  • Naantalin investointiohjelma suunnitelmakaudella on yhteensä 63,1 miljoonaa euroa.
  • Suunnitelmakauden lopulla lainamäärä on 38,3 miljoonaa euroa, joka on 1 942 euroa/asukas. Lainamäärä asukasta kohti on edelleen hyvin kohtuullinen Suomen kuntien keskimääräiseen lainamäärään suhteutettuna (v. 2020 3 448 euroa/asukas).

Naantali investoi tulevaisuuteen

Naantalin kaupungin vuoden 2022 talousarviossa panostetaan suunnitelmallisesti hoito- ja vanhuspalveluihin. Investointitaso säilyy korkeana koko taloussuunnitelmakauden eli vuodet 2022–2025. Investointiohjelmaan sisältyy palveluverkkosuunnitelman mukaisesti Luonnonmaan perhetalon rakentaminen, Kalevanniemen kampusalueen uudisrakentaminen ja remontointi, panostuksia uusien asuinalueiden kunnallistekniikkaan sekä liikenneturvallisuuden parantamiseen.

– Investointiohjelmassa painamme kaasua, kunnes Naantalin varhaiskasvatus- ja kouluverkon tilat ovat nykyaikaisella tasolla sekä turvalliset ja terveelliset vielä pitkään. Tämä tukee kaikkien naantalilaisten lasten varhaiskasvatusta, oppimista ja lisää Naantalin muuttovetovoimaa, kertoo kaupunginjohtaja Laura Leppänen.

Vuoden 2022 suurimmat investointihankkeet ovat seuraavat:

  • Luonnonmaan perhetalon rakentaminen 5,7 milj. € (työt jatkuvat vuonna 2023)
  • Särkänsalmen kevyen liikenteen järjestelyt 1,5 milj. €
  • Luonnonmaan perhetalon asemakaava-alueen liikennejärjestelyt(kiertoliittymä ja kevyen liikenteen väylä)1milj.€ 
  • Kalevanniemen varhaiskasvatustilan toteuttaminen 1,0 milj. € 
  • Luonnonmaan asuntomessualueen katualueiden ja rantapuiston viimeistelytyöt 0,6 milj. €
  • Ruonan yhdystien parantaminen (kiertoliittymä ja kevyen liikenteen väylä) 0,5 milj. €
  • Tullikadun saneeraus 0,45 milj. €

– Kiitän kaupunginhallitusta realistisesta otteesta talousarvion valmistelussa. Monet toivotut investoinnit, kuten liikuntahalli, ovat tärkeitä, mutta vastuullisen taloudenpidon näkökulmasta joutuvat odottamaan vielä hetken vuoroaan. Nesteen jalostamon alasajon vaikutukset sekä hyvinvointialueuudistus keikauttavat talouttamme. Vastuullista talouspolitiikkaa noudattamalla takaamme Naantaliin vakaan kehityksen ja pienen veroprosentin myös jatkossa. Populismia talousarviolla ei pidä harrastaa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Toni Forsblom.

Päivitetty viimeksi
15.11.2021 17:27

Asiasanat

Osallistuminen ja päätöksenteko
Julkinen talous ja julkiset hankinnat