Kriisejä ja konflikteja – Naantalissa peräänkuulutettiin kykyä keskustella ja rohkeutta uudistua

Uutiset
Naantali 24h keräsi ennätysmäärän keskustelijoita Naantaliin yhteiskunnan eri puolilta. Aurinkoisesta säästä nauttimaan päässeet 230 vaikuttajaa jalkautuivat tuttuun tapaan naantalilaisten koteihin ja muihin heille merkityksellisiin tiloihin keskustelemaan erilaisista murroksista ja siitä, miten Suomi tulee pärjäämään niiden keskellä. Tapahtuman päätteeksi keskusteluiden lopputulokset vietiin vielä poliittisten päättäjien paneeliin pureskeltaviksi.
.

Tapahtuman aloittaneissa inspiraatiopuheenvuoroissa maalattiin kriisitietoista, mutta kaiken sumun keskellä optimistista tilannekuvaa Suomen tulevaisuudesta.

Kalevi Sorsa -säätiön Janne M. Korhonen kysyi provokatiivisesti, onko Suomi vaurauden ja vallan keskittymisessä Neuvostoliiton tiellä. Esseisti Ville-Juhani Sutinen arveli olevan mahdollista, että tämä hetki on parasta, mitä ihmiskunta saa aikaan. Vaikka olot tästä vaikeutuisivat, Sutinen kuitenkin uskoo, että ”saatamme oppia elämään tässä maailmassa ihmisiksi”.

EVA:n johtaja Emilia Kullas kuvasi oman elämäntarinansa kautta, miten mahdottomaltakin tuntuva muutos on mahdollinen. Käsikirjoittaja Anna Brotkin toivoi, että algoritmien väsyttämillä aivoillamme säilyisi yhä kyky käsitellä vaikeita ja keskeneräisiä ajatuksia.

Kun 24 intensiivistä tuntia oli kulunut, Brotkin palasi avauspuheensa kysymykseen. Hän totesi ilahtuneensa siitä, miten Naantalissa ja erityisesti pienryhmäkeskusteluissa, oli ollut tilaa myös erimielisyydelle ja konflikteille. Samasta teemasta keskusteltiin myös Naantali24h:n päättäneessä päättäjäpaneelissa: miten tuemme avointa keskustelua yhteiskunnassa niin, että keskusteluun osallistuminen on turvallista kaikille, mutta siedämme kuitenkin eri näkemyksiä ja ideoiden yhteenottoja? Pienryhmäkeskusteluiden lopputulemia käsitelleeseen paneeliin osallistuivat kansanedustajat Pauli Aalto-Setälä (kok.), Vilhelm Junnila (ps) ja Joona Räsänen (sdp) sekä johtava neuvonantaja ja Maria Ohisalon entinen erityisavustaja Milja Henttonen (vihr.).

Tämän vuoden pienryhmäkeskustelut keskittyivät miettimään erilaisia murroksia ja meidän kykyämme ottaa ne haltuun, niin yksilöinä ja yhteiskuntana. Keskusteluissa jokainen osallistuja esittelee itsensä vain etunimellä ja edustaa niissä vain itseään ja elämänkokemustaan.

Naantali 24h järjestäjätahot kiittävät kaikkia keskustelijoita, inspiraatiopuhujia sekä panelisteja. Tapahtuman kutsui koolle Alma Talent, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Miltton, Naantalin kaupunki ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.

Päivitetty viimeksi
15.6.2023 13:22

Asiasanat

Osallistuminen ja päätöksenteko