Lietsalan koulun 5. luokka voitti Yritys Hyvä -kilpailun

Uutiset
Valtakunnallisen yrittäjyyteen kannustavan Yritys Hyvä -kilpailun 1000 euron palkinto meni Lietsalan koulun 5. luokalle teknologialainaamon ideoinnista ja toteuttamisesta.
Oppilaat testaavat legorobotteja.

Lietsalan koulun viides luokka osallistui Yritys Hyvä -kilpailuun aiemmin keväällä. Kilpailusta oli mahdollista voittaa 100–1000 euroa. Luokka päätti ottaa projektikseen teknologialainaamon perustamisen Naantaliin, koska sellaista ei ollut aikaisemmin. Kova työ palkittiin, ja he voittivat projektillaan 1000 euroa.

Yritys Hyvä on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jonka tavoitteena on innostaa yrittämään. Kilpailussa palkittiin yhteensä 26 työtä ja kunniamaininnan sai 17 työtä. Kilpailulautakunnan mukaan töissä korostuivat luovuus, innokkuus, rohkeus sekä lasten ja nuorten omat näkemykset yrittämisestä ja yritteliäisyydestä.

Parempaa koodausopetusta Naantaliin

Lietsalan 5. luokan teknologialainaamon tarkoituksena oli se, että oppilaat yrittivät parantaa koodausopetusta Naantalissa. Lainaamosta eri koululuokat voivat lainata koodaamista harjoittavia robotteja. Robotit koostuvat rakennuspalikoista, joita voidaan tabletin avulla ohjelmoida tekemään erilaisia asioita, kuten vilkuttamaan valoja tai liikkumaan.

– Teknologialainaamon perustaminen oli osa yhteiskuntaopin opintojaksoa, jossa harjoiteltiin yritystoimintaa. Tavoitteena oli parantaa koodausopetusta laajemminkin Naantalissa, ja hankkia siihen parempia välineitä ja laitteita, kertoo luokanopettaja Anu Kokko.

Varoja uusien laitteiden hankkimiseen pyrittiin saamaan yrityksiltä. Oppilaat olivat yhteydessä suoraan yrityksiin ja pyysivät yrityksiä sponsoroimaan heitä projektissaan. Sponsorointia vastaan yritykset saivat logonsa tai mainoksensa laatikkoihin, joissa robotteja kuljetetaan. Yritysten sponsoroinnin lisäksi luokka sai noin 100 € diskon järjestämisestä.

– Koko luokka oli mukana projektissa erilaisissa rooleissa. Osa oppilaista toimi esimerkiksi myyntitiimissä, joka tavoitteli yrittäjiä, osa mainostiimissä ja osa diskotiimissä, Kokko toteaa.

Varoja robottien hankintaan saatiin yhteensä 1600 €. Työtä aloitettiin tekemään tammikuun puolivälissä, ja helmikuun loppupuolella viidesluokkalaiset avasivat lainaamon ja kutsuivat lahjoittaneet yritykset ja mediaa paikalle.

Oppilaat suunnittelevat tietokoneen ympärillä mainosta.
Mainoksen suunnittelu käynnissä! Kuvassa vasemmalta oikealle Leeni, Kaisa (edessä), Juho, Emilia ja Amanda.

Kilpailun voitto

Koko työn teon ajan luokka tallensi projektin eri vaiheita Yritys Hyvä -kilpailua varten. Oppilaat lähettivät lopuksi portfolionsa Yritys Hyvän kilpailuraadin arvioitavaksi. Koko kilpailussa oli mukana yhteensä 486 työtä. Ahkera työnteko kannatti, ja Lietsalan viidesluokkalaiset voittivat kilpailusta pääpotin eli 1000 €.

– Oppilaat ovat olleet aivan mahtavan taitavia. On ollut hienoa katsoa, miten jokainen oppilas on löytänyt projektista oman roolinsa ja oman tapansa olla mukana, Kokko kertoo.

Toistaiseksi teknologialainaamo on ollut poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tauolla, mutta syksyllä olisi tarkoitus saada kaikki robotit hankittua ja aloittaa lainaamotoiminta Naantalin koulujen välillä. Nyt Lietsalan 5. luokka suunnittelee kovaa tahtia, mihin palkintorahat käytetään.

Jutun pääkuvassa Konsta (vas.), Lauri ja Niclas testaavat robottia.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
28.4.2020 10:49

Asiasanat

Työ ja yrittäminen
Kasvatus ja koulutus
Perusopetus