Luonnonmaan Perhetalon ja Kalevanniemen kampuksen julkiset taideteokset etenevät – teosten teemoissa näkyy ympäristö

Uutiset
Naantalin vastavalmistunut Luonnonmaan Perhetalo saa julkisivuunsa taidetta alkusyksystä, ja uudistuva Kalevanniemen kampus hiukan myöhemmin. Luonnonmaan Perhetaloon on tulossa kuvanveistäjä Petri Eskelisen selkeälinjainen teos Auringon kulma. Kalevanniemeen valmistuu taiteilija Benjamin Orlowin veistoskokonaisuus Mehiläistarhaajan uni. Toteutettavat teokset valittiin julkisen taiteen kilpailulla, jonka Naantalin kaupunki toteutti vuoden 2022 aikana.
Vasemmalla Benjamin Orlow keramiikan parissa, oikealla Petri Eskelinen katsoo pohjalevyjä maassa. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Luonnonmaan perhetalolla asennetaan parhaillaan pohjalevyjä kuvanveistäjä Petri Eskelisen Auringon kulma -teosta varten. Itse teosta tehdään samaan aikaan Eskelisen suunnitelmien ja pienoismallin pohjalta metallipajassa Selki-Asemalla, jonka kanssa Eskelinen on tehnyt hyvää yhteistyötä jo vuosien ajan taideprojekteissaan.

Petri Eskelinen on toteuttanut urallaan useita julkisia taideteoksia. Hänen kädenjälkeään voi nähdä esimerkiksi Turussa Tyks T-sairaalan sisätiloissa, Helsingin uuden lastensairaalaan sisätiloissa, Viikin Ympäristötalon julkisivussa sekä Seinäjoen sairaalassa, jonka teos on tehty yhteistyössä arkkitehti Mia Purasen kanssa. Teoksissaan Eskelinen on hyödyntänyt eri materiaaleja. Auringon kulma teos valmistuu happovapaasta teräksestä sekä värikkäästä lasista, materiaalit on valittu kestävyys huomioiden.

Mallinnuksessa rakennuksen julkisivussa on geometrisiä, muuttuvia muotoja.
Mallinnus Auringon kulma -teoksesta. Kuva: Petri Eskelinen

Eskelinen kertoo, että idea teokseen syntyi Luonnonmaan Perhetalon alueen nimistöstä: Alueen nimi on Aurinkotuuli ja sen katujen ja virkistysalueiden nimet ovat saaneet inspiraationsa taivaankappaleista.

– Olen aina ollut kiinnostunut teoksista, joissa on jotain elämää: Auringonvalo ulkotiloissa elävöittää ja muuttaa tilaa. Teoksessa on ruudukkorakenne, ja pidän ajatuksesta, että sen muotoa ei välttämättä selkeästi hahmota heti yhdellä katsomiskerralla. Kun luonnonvalo osuu värillisiin laseihin, siitä syntyvät varjot jatkavat teoksen muotoa, Eskelinen kuvailee.

Katsontakulmasta ja luonnonvalon suunnasta riippuen teoksen olemus muuttuu. Myös taiteilija odottaa mielenkiinnolla, miten valo asettuu teokseen eri vuodenaikoina. Talvella teos valaistaan.

– Julkinen taideteos on parhaimmillaan kuin koru rakennuksessa. Kuten ihmisen korunkaan, sen ei tarvitse välittämättä olla hirvittävän suuri, mutta se nousee esiin itsenään. Teos näkyy hienosti jo Rymättyläntien liikenneympyrästä saakka, Eskelinen toteaa.

Aurinko ja valo teemana sopivat hyvin myös Perhetaloon, johon tulee mm. päiväkoti ja alakoulu. Eskelinen toivoo, että teoksen kautta auringon läsnäolo ja sen merkitys tulee esille.

Vasemmalla työmiehet ja taiteilija katsovat maahan kumartuneina ruutua, oikealla nosturilla kiinnitetään levyjä rakennuksen julkisivuun.
Auringon kulma -teoksen pohjalevyjen asennusta kesäkuussa Luonnonmaan perhetalolla. Vasemmalla Petri Eskelinen näyttää suunnitelmia tietokoneeltaan.

Veistoskokonaisuus keramiikasta

Taiteilija Benjamin Orlowin Mehiläistarhaajan uni -teos koostuu yli 50 osasta; mehiläistarhaajan hahmosta, mehiläispesästä sekä mehiläisistä, jotka levittäytyvät Kalevanniemen kampuksen rakennuksille. Turussa varttunut ja nuoruudessaan Naantalissa aikaa viettänyt Orlow asuu Lontoossa, jossa pitää myös omaa taidegalleriaansa. Hän on toteuttanut julkisia taideteoksia mm. Lahteen, Pietarsaareen ja Lontooseen. Niissä materiaalina on ollut pronssi, mutta Naantalin teos valmistuu keramiikasta.

Mehiläistarhaajan uni -teosta Orlow on tehnyt Hollannissa työtilassa, jossa hän saa myös konsultointia isoihin keramiikkateoksiin erikoistuneelta Rob Ruimersilta. Viime vuonna hän toteutti ensimmäisen jättikeramiikkateoksensa samoissa tiloissa Horst-Kanal Centre Pompidoun näyttelyyn Brysselissä. Suurimmat osat Mehiläistarhaajan unesta ovat yli kolme metriä, pienimmät 20 senttiä. Esimerkiksi mehiläispesällä on painoa jopa 500 kiloa.

– Kun keramiikkatöissä mennään tietyn mittakaavan yli, sataan kiloon ja siitä suuremmaksi, alkaa olla tiettyjä fyysisiä ja teknisiä voimia, jotka vaativat tietämystä, millä tavalla muotoja voidaan luoda rakenteellisesti niin, että ne pysyvät vahvana. Oikein tehtynä keramiikka voi kuitenkin olla melkein yhtä kestävää kuin pronssi, Orlow kuvailee

Vasemalla keramiikasta tehtyjä mehiläisiä, oikealla suuri keramiikkateos kuivuu teltassa.
Veistoskokonaisuudessa on yli 50 osaa. Pienimmät niistä, mehiläiset, ovat noin 20–40 senttiä. Jättikeramiikan kuivattaminen on tarkkaa työtä, jotta teos kuivuu tasaisesti. Kuvat: Benjamin Orlow

Konsultointiapua taiteilija on saanut myös teoksen lasitukseen taidekoulu Rijksakademiesta. Teosta varten on luotu erikoislasitteet, jotka näyttävät siltä kuin Orlow toivoo, mutta kestävät myös sään vaihteluita, kuten pakkasta. Työskentelyn aikana on tehty satoja koepaloja, joita on testattu ääriolosuhteissa; jäädyttämällä yli -50 asteeseen ja keittämällä 200 asteessa.

Idea Mehiläistarhaajan uneen syntyi Orlowille intuitiivisesti muovaillessa savesta, josta mehiläistarhaajan hahmo alkoi kuin luonnostaan syntyä. Hän halusi luoda teoksen, joka rakentuu useasta osasta ja luo näin erilaisia narratiiveja. Teoksen kautta Kalevanniemen oppilaille voitaisiin myös avata biologiaan ja ympäristöön liittyviä aiheita.

– Aihe tuntui sellaiselta, mikä voi avautua moneen suuntaan. Pyrin luomaan taidetta, joka herättää ajatuksia ja tunteita ilman, että se määrittelee, mitä niiden ajatuksien tai tunteiden kuuluu olla. Jokainen voi kokea teoksen omalla tavallaan, Orlow sanoo.

Kalevanniemen kampusrakennukseen tulevassa teoksessa mehiläiset kiipeävät harmaassa ulkoseinässä, mehiläispesä seisoon rakennuksen katolla ja veistetty ihmishahmon pää sijoittuu yhteen ulkoseinään
Mallinnus Mehiläistarhaajan uni -teoksesta. Kuva: Benjamin Orlow

Kalevanniemen kampuksella suunnitellaan rakennusprojektia kampuksen C-siivessä. Mehiläistarhaajan uni -teos voidaan sijoittaa paikalleen vasta rakennustöiden valmistuttua. Teos kuitenkin sijoitetaan väliaikaisesti sopivaan paikkaan sen moniosaisuus ja koko huomioon ottaen. Osia Mehiläistarhaajan unesta on jo esillä heinäkuussa 2023 Mäntässä Mäntän äärellä -näyttelyssä.

Naantalin kaupunki sai keväällä 2022 Luonnonmaan perhetalon ja Kalevanniemen kampuksen taidekilpailun järjestämiseen ja taidehankintaan Taiteen edistämiskeskukselta (Taike) 40 000 euron avustuksen. Lisätietoa julkisen taiteen kilpailusta.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
30.6.2023 10:07

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö
Taiteet