Taimon aamu- ja iltapäivätoiminta toteutti koululle yhteisöllisen seinämaalauksen

Uutiset
Seinälle on maalattu kolmeen riviin neliöitä, joiden sisällä on erilaisia muotoja. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Taimon aamu- ja iltapäivätoiminnan lapset ovat toteuttaneet Taimon koululle yhteisöllisen taideteoksen. Värikkäässä seinämaalauksessa on kuvattu erilaisia muotoja kolmessa rivissä. Muodot ovat lasten kehittämää salakieltä, ja seinällä lukee aamu- ja iltapäivätoiminnan arvoja kuvaava lause ”ystävä, olet arvokas”.

– Projektissa oli tarkoituksena tehdä lasten ja ohjaajien kanssa yhteisöllinen taideteos, jossa jokaisen kädenjälki näkyy. Yhteisöt ja yhdessä tekeminen on kouluissa tärkeää ja teos tuo heille uusia merkityksiä: Salakieli on kerholaisten ja ohjaajien yhteinen asia, eikä kuka tahansa ohikulkija tiedä, mitä siinä lukee, kertoo Naantalin yhteisötaiteilija Heidi Häyry, joka toimi projektin vetäjänä.

Työhön osallistui noin 70 lasta sekä Taimon aamu- ja iltapäivätoiminnan seitsemän ohjaajaa. Taideteoksen tekeminen alkoi viime vuoden lopulla ohjaajille järjestetyllä työpajalla, jossa he pääsivät miettimään APIP-toiminnan arvoja ja kiteyttämään niitä yhdeksi teemalauseeksi.

– Työpaja oli meille ohjaajille todella mieleenpainuva ja herätti ajatuksia. Ystävyys ja toisten huomioon ottaminen on aamu- ja iltapäivätoiminnassa kantavia teemoja, ja sen kautta teemalause lähti muotoutumaan, kertoo koulunkäynninohjaaja Johanna Häätylä.

Työskentelyn seuraavassa vaiheessa lapset pääsivät itse suunnittelemaan salakielen aakkoset. Välineinä olivat värikäs paperi, sakset sekä liima, ja jokainen sai osallistua suunnittelemalla salakielelle uusia kirjaimia.

– Lapset olivat innostuneita ja työskentely koko projektin ajan sujui hyvässä ilmapiirissä. Teoksen tekemiseen ei vaadittu mitään erityisiä taitoja, vaan jokainen pystyi osallistumaan ja toteuttamaan itseään juuri sellaisena ja niillä taidoilla kuin on, Häyry toteaa.

Salakielen aakkosilla seinälle maalattiin varsinainen teos sapluunoiden avulla. Kolmen työpajan aikana päästiin oppimaan myös taiteenteon prosessista, johon kuuluu monta vaihetta luonnostelusta maalaukseen ja useampien kerrosten tekemiseen.

Heidi Häyry esittelee lapsille kehystettyä taulua, jossa on erilaisia muotoja, apip-toiminnan lasten kehittämät salakielen aakkoset.
Yhteisötaiteilija Heidi Häyry esittelee tauluksi kehystettyjä Taimon apip-toiminnan lasten salakielen aakkosia lapsille.

Seinämaalauksen julkistamistilaisuutta vietettiin viime viikon perjantaina Taimon aamu- ja iltapäivätoiminnan lasten ja aikuisten kesken. Tilaisuudessa kerrattiin projektin vaiheita, julkistettiin salakielen aakkoset sekä valmis taideteos ja lapset lauloivat ystävyydestä.

Yhteisötaiteen avulla voidaan luoda lapsille merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia.

– Projekti oli antoisa ja antoi lapsille paljon. Jo seinälle maalaaminen, mikä tavallisesti on kiellettyä, oli lapsille jännittävä kokemus. Projektin jälkeenkin salakieli jää lapsille käyttöön, Häätylä sanoo.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
5.4.2023 12:00

Asiasanat

Lapsiperheet
Kulttuuri ja vapaa-aika
Kasvatus ja koulutus
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta
Taiteet