Väestönsuojat ja miten varautua häiriötilanteisiin

Uutiset
Ukrainan tilanne huolestuttaa myös monia naantalilaisia. Väestönsuojien riittävyys on siitä syystä puhututtanut viime päivinä kaupunkilaisia. Viranomaiset antavat toimintaohjeet, mikäli tulisi tarve väestönsuojien käyttöön. Kansalaiset voivat varautua häiriötilanteisiin ylläpitämällä kotivaraa.
Sinisen ja oranssin värinen tarra, jossa lukee Väestönsuoja, oven yläpuolella

Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä mitään sellaista uhkaa, että määräyksiä väestönsuojien käyttöönottoon annettaisiin. Väestönsuojiin turvautuminen ei ole monessakaan tilanteessa ensimmäinen toimenpide, vaan väestö siirretään aina ensisijaisesti turvallisemmalle alueelle.

Normaaliolojen onnettomuuksissa väestön suojaamisen keskeisiä keinoja ovat suojautuminen asuin- ja muihin sisätiloihin sekä evakuointi. Naantalissa, tai muualla Varsinais-Suomessa, ei ole yleisiä väestönsuojia, vaan suojautuminen perustuu suurten kiinteistöjen väestönsuojiin (asuinrakennukset, koulut, työpaikat).

Jos tulisi tarve väestönsuojien käyttöön, viranomaiset antaisivat toimintaohjeet erikseen niiden rakennusten ja kiinteistöjen osalta, joilla ei ole omaa väestönsuojaa.

Suoja voi olla myös useamman rakennuksen yhteinen. Väestönsuojasta vastaa aina rakennuksen omistaja.

Oman taloyhtiön tai työpaikan väestönsuojaan liittyvät tiedot löytyvät kiinteistön pelastussuunnitelmasta. Asian voi tarkistaa oman kiinteistöyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Maaseudulla ja omakotialueilla ei yleensä ole väestönsuojia, joten suojatoimista vastaavat asukkaat itse ja he suojautuvat tilapäisiin suojiin eli käytännössä kotona sisätiloihin.

Häiriötilanteisiin on hyvä valmistautua etukäteen – kotivara tärkeä kotitalouksien varautumisessa

Naantalin kaupunki ja sen palvelut toimivat. Kaupunki ja sen valmiusorganisaatio ovat varautuneet erilaisiin kriisi- ja poikkeustilanteisiin suunnitelmin ja harjoittelemalla säännöllisesti poikkeustilanteiden varalta.

Myös yksittäisten kansalaisten on hyvä varautua yllättäviin häiriötilanteisiin. Yksi tärkeimmistä varautumiskeinoista on huolehtia riittävästä kotivarasta. Kotivara tarkoittaa, että kotiin varataan kolmen vuorokauden ajaksi tarvittava riittävä määrä ruokaa, juotavaa / kannellisia astioita veden säilyttämiseen, lääkkeitä, käteistä rahaa ym. välttämättömyyshyödykkeitä, jotka ovat omassa arjessa tarpeellisia. Kotivaralla on suuri merkitys monenlaisissa häiriötilanteissa mm. pitkissä sähkökatkoksissa, vedenjakelun tai maksuliikenteen häiriöissä sekä vaikkapa sairastumisen yhteydessä.

Kotivara on hyödynnettävissä myös väestönsuojaan siirryttäessä, sillä asukkaiden on tuotava mukanaan mm. omat ruokatarvikkeet. 

Kaikki apu on tarpeen Ukrainan tilanteessa

Ukrainan tilanne aiheuttaa monissa huolta ja ahdistusta. Kannustamme erityisesti omaisia ottamaan yhteyttä ikääntyneisiin läheisiin, kysymään kuulumisia ja tarjoamaan tukea, joissa sotauutisointi herättää tunteita ja nostaa myös muistoja mieleen. Mikäli kaipaat tukea, voit ottaa yhteyttä alla oleviin palveluihin.

Naantalin kaupunki osoitti ukrainalaisten tueksi 15 000 euron avustuksen Pelastakaa Lapset ry:lle. Sota on herättänyt monissa suomalaisissa avun auttaa ukrainalaisia siviilejä. Mikäli haluat antaa henkilökohtaista apua Ukrainaan, voit kääntyä alueella toimivien avustusjärjestöjen puoleen, jolloin apu kohdentuu oikeaan kohteeseen.

Lue lisää

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sivuilta häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisesta

tietoa pelastustoimen sivuilta kotivarasta.

Kun kaipaat tukea kriisin keskellä:

Päivitetty viimeksi
9.3.2022 10:58

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Turvallisuus
Väestönsuojelu
Palo- ja pelastustoiminta