Varsinais-Suomen maakuntaennuste 2024: Naantali kolmen kärjessä yritysilmapiirissä sekä kunnan ja yrittäjien yhteistyössä

Uutiset
Varsinais-Suomen maakuntaennusteessa 2024 naantalilaiset yrittäjät arvioivat Naantalin kaupungin yrittäjyysilmapiirin sekä kunnan ja yrittäjien välisen yhteistyön maakunnan toiseksi parhaiksi. Vertailussa oli mukana kymmenen kuntaa. 
Luolalan yritysalueen isoja hallirakennuksia. Onnellinen aurinko -elementti.

Naantalin yrittäjistä 87 prosenttia arvioi Naantalin kaupungin yritysilmapiirin erinomaiseksi tai hyväksi. Kunnan ja yrittäjien välisen yhteistyön osalta erinomaisen tai hyvän arvosanan antoi 73 prosenttia yrittäjistä. Yksikään kyselyyn vastanneista yrittäjistä ei arvioinut Naantalin yritysilmapiiriä tai kunnan ja yrittäjien välistä yhteistyötä huonoksi. 

Varsinais-Suomen maakuntaennusteessa Naantali on sekä yritysilmapiirissä, että kunnan ja yrittäjien välisessä yhteistyössä toisella sijailla mukana olevista kymmenestä kunnasta. Mukana ovat Naantalin lisäksi Kaarina, Lieto, Loimaa, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Turku ja Uusikaupunki. 

Naantali jatkaa tänäkin vuonna vuosittaisen Varsinais-Suomen maakuntaennusteessa yrittäjien arvioissa yritysilmapiirissä sekä kunnan ja yrittäjien välisessä yhteistyössä kolmen parhaan joukossa, jossa se on ollut jo monena vuonna peräkkäin. 

Vuoden 2023 maakuntaennusteessa Naantali oli ensimmäisenä sekä yritysilmapiirissä, että yrittäjien välisessä yhteistyössä. Tämän vuoden ykköseksi nousi Lieto molemmilla osa-alueilla. 

Varsinais-Suomen Maakuntaennuste laadittiin tänä vuonna 31. kerran. Vuoden 2024 Maakuntaennusteen pohjana oleva kysely tehtiin 20.11.–4.12.2023 verkkokyselynä Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten jäsenille. Kyselyyn vastasi 685 yrittäjää, joka on 10,4 prosenttia paikallisyhdistysten jäsenistä.

Yrittäjien arviot oman kunnan yrittäjyysilmapiiristä: 1. Lieto, 2. Naantali, 3. Raisio, 4. Paimio, 5. Kaarina. Yrittäjien arviot oman kunnan ja yritysten välisestä yhteistyöstä: 1. Lieto, 2. Naantali, 3. Paimio, 4. Raisio, 5. Kaarina.
Taulukot: Varsinais-Suomen Maakuntaennuste 2024.

Varsinaissuomalaisten yrittäjien talousodotukset ovat vain aavistuksen viimevuotista paremmat

Vuoden 2024 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen tulosten perustella näyttää, että varsinaissuomalaiset yrittäjät odottavat alkaneesta vuodesta vain hieman viime vuotta parempaa. Maakuntaennusteen talouden kasvuodotuksia tarkastellaan vuosittain neljällä eri mittarilla eli liikevaihto-odotusten, kannattavuusodotusten, henkilöstön määrän odotusten ja investointiaikeiden kautta. Tänä vuonna yrittäjät näkevät talouden kasvuodotukset hieman viimevuotista parempina kaikilla muilla mittareilla mitattuna, mutta henkilöstön määrän kasvuodotukset laskivat edelleen aavistuksen viime vuodesta. Vielä viime vuonna kaikki talouden kasvuodotukset olivat jyrkässä laskussa. 

Vaikka henkilöstön määrän kasvuodotuksissa on nähtävissä tänä vuonna edelleen pieni lasku, Maakuntaennusteen tulosten pohjalta voidaan ennakoida, että Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten jäsenyritykset luovat edelleen vuoden 2024 aikana jopa yli 4 100 uutta työpaikkaa. 

Koko maakunnan tasolla yritysilmapiiri ja kunnan ja yritysten välinen yhteistyö arvioidaan viimevuotista paremmaksi.  

Tutustu Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen 2024 tuloksiin tarkemmin.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
10.1.2024 15:31

Asiasanat

Yrittäjät
Työ ja yrittäminen
Elinkeinot