WSP Finland mittasi kuntien elinvoimaa - Naantali paransi sijoitustaan

Uutiset
Syksyistä Naantalia ympäröi meri. Etualalla jäähallit Kuparivuoressa, pidemmällä kohoaa Naantalin luostarikirkko.

Suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP Finland Oy:n tekemä Alueiden tutkimus 2022 mittaa kuntien, maakuntien ja suurten kaupunkiseutujen elinvoimaisuutta ja kykyä sopeutua tulevaisuuteen. Tutkimus on nyt tehty toista kertaa Suomessa.

Alueiden elinvoimaisuutta on arvioitu 19 indikaattorilla, joiden mukaan kunnat on pisteytetty järjestykseen. Elinvoimaindeksi koostuu tuottavuudesta, inhimillisestä pääomasta ja valmiudesta vihreään rakennemuutokseen.

Tuottavuutta on mitattu mm. työllisyysasteella, tulotasolla, yritysten määrän kehityksellä ja liikevaihdolla. Nämä kaikki ovat sidoksissa yritystoimintaan, jossa Helsingin ja Tampereen seudut ovat vahvoja. Kokoerosta huolimatta Helsingin ja Tampereen seutujen elinvoima on muilla mittareilla sama, mutta tuottavuudessa Helsingin seutu menee edelle.

Pirkkala on Suomen elinvoimaisin kunta ja Tampereen seutu on noussut aivan pääkaupunkiseudun kantaan, kertoo alueiden elinvoimaa ja tulevaisuusvalmiuksia mittaava tutkimus. Parhaiten varsinaissuomalaisista kunnista sijoittui Lieto, joka sijoittui jaetulle neljännelle sijalle Suomen elinvoimaisimpien kuntien vertailussa.

Naantali sijoittui tutkimuksessa sijalle 16. Naantalin sijoitus oli noussut hyvin vuoden 2021 tutkimuksesta, jossa se oli sijalla 29. 

Sijoitusasteikkona tutkimuksessa  on 1-292, mutta useampi kunta on saanut samat pisteet ja siten saman sijoituksen. Sijan 292 saanut kunta on saanut pienimmän pistemäärän elinvoimaindeksissä.

Lue lisää tutkimuksesta.

Päivitetty viimeksi
8.11.2022 8:17