YLE:n kuntatutka kertoo - Naantali lähestyy jo Kauniaista Suomen hyvinvoipana kuntana

Uutiset
Syksyistä Naantalia ympäröi meri. Etualalla jäähallit Kuparivuoressa, pidemmällä kohoaa Naantalin luostarikirkko.

Ylen uusittu Kuntatutka kertoo, missä kunnossa Suomen kunnat ovat. Naantali on noussut jo Kauniaisten kantaan, kun lasketaan Suomen tilastollisesti hyvinvoivinta kuntaa.  Naantali sai kuntatutkassa täydet pisteet kaikessa muussa paitsi terveydessä, jossa se on myös hyvin lähellä kärkeä. Sekä kaupunki että kaupunkilaiset voivat siis YLE:n mittauksen mukaan hyvin. 

Naantalin tulokset

Kärjessä erottuvat odotetusti pääkaupunkiseutu ja muuttovoittoiset yliopistokaupungit. Häntäpäässä puolestaan ovat muuttotappiollisiksi kääntyneet tai talousongelmien kanssa painivat kaupungit.  Kauniainen on kuntavertailujen kärjessä lähes poikkeuksetta: se on hyviä veronmaksajia jo vuosikymmeniä imenyt pikkukunta Espoon sisällä. Porvoo hyötyy asemastaan pääkaupunkiseudun liepeillä, satakuntalainen Eurajoki taas Olkiluodon ydinvoimalan tuottamista verotuloista.

Häntäpäässä puolestaan on väen vähenemisestä kärsiviä pieniä laitakuntia lähinnä Itä- ja Keski-Suomesta.

Kun tarkastellaan tilannetta maakunnittain, vahvimmiksi paljastuvat Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa. Niiden kunnat sijoittuvat parhaiten Kuntatutkassa.

Näin Kuntatutka tehtiin

Kuntatutkan tarkoituksena on mitata mahdollisimman monipuolisesti, miten kunnilla menee. Mukana ovat kaikki Manner-Suomen kunnat. 

Kuntatutka antaa kaikille Suomen kunnille arvosanan neljässä eri indeksissä: elinvoima, talous, terveys ja ilmapiiri. Niiden taustalla on yhteensä 41 eri muuttujaa eli tilastofaktaa, jotka kuvaavat miten kunnilla menee. Indeksien laskemisessa on käytetty mahdollisimman pitkälle samoja tilastoja kuin vuonna 2017, jotta uuden Kuntatutkan tuloksia voisi vertailla aiempaan. Kolme indeksiä eli elinvoima, talous ja ilmapiiri on tehty täsmälleen samoilla muuttujilla. Terveysindeksi on laitettu uusiksi,  9 muuttujan sijasta on 11 – tämä voi aiheuttaa eroja vuoteen 2017 verrattuna

Kaikki tilastotiedot on päivitetty tuoreimpiin mahdollisiin.

 Lue tästä Kuntatutkan tulokset.

Päivitetty viimeksi
14.5.2021 13:59

Asiasanat

Muuttaminen Suomen sisällä ja väestötiedot