Naantalin ateriapalveluissa vietettiin lähiruokapäivää

Uutiset
Touko-kesäkuun lähiruokapäivien raaka-aineet tulivat Velkualta ja Salon seudulta.
Henkilö ottaa linjastolla lautaselleen nakkeja, kädet ja lautanen, jossa on perunamuusia ja nakkeja, näkyvät kuvassa.

Lähiruokapäivät ovat vakiinnuttaneet paikkansa Naantalin ateriapalveluissa, ja elintarvikkeita on saatu tilattua entistä lähempää. Viimeksi lähiruokapäivä toteutettiin tiistaina 22.6. palvelukodeissa, terveyskeskuksessa ja kaupungintalon Kuudessa Sisaressa. Oppilaitoksissa ja päiväkodeissa lähiruokaa oli tarjolla toukokuun lopulla.

Lähiruokapäivän ruokalistalla oli velkualaisen Kurjen Gallowayn nakkeja suoraan Salavaisten saarelta Kurjen tilalta. Vihanneksina tarjoiltiin kurkkua Piikkiöstä sekä kaali- ja porkkanaraastetta Salon seudulta. Myös sinappi oli paikallista Velkualta.

– Lähiruokapäivä järjestettiin nyt keväällä erikseen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa sekä hoitolaitoksissa ja Kuudessa Sisaressa, jotta tuottajalta saatiin tarvittavat määrät raaka-ainetta kaikille syöjille. Meillä valmistetaan kouluvuoden ollessa käynnissä päivittäin noin 4200 annosta, Naantalin ateriapalveluiden ruokapalveluesimies Virpi Jyväkorpi kertoo.

Yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa hän kehuu. Tuottajien keskuudessa mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä kaupungin ateriapalveluiden kanssa on myös oltu kiinnostuneita. Jyväkorven mukaan haasteita lähiruoan hyödyntämiselle muodostaa ateriapalveluiden suuri raaka-ainetarve sekä se, että raaka-aineiden tulee olla valmiiksi käsiteltyjä keskuskeittiöiden tarpeisiin.

– Naantalista ja lähialueelta löytyy paljon erinomaisia raaka-aineita, joita hyödynnämme mielellämme ateriapalveluissa mahdollisuuksien mukaan. Haluamme kannattaa lähialueen tuottajia ja olla sillä tavoin lisäämässä alueen vetovoimaa ja elinvoimaa, Jyväkorpi toteaa.

Ruokalan linjasto, jossa kapeissa astioissa kaaliraastetta, porkkanaraastetta ja kurkkua kuutioina.

Naantalin elinvoimaohjelmassa keskeiseksi toimenpiteeksi on nostettu lähiruokamarkkinoiden toimintaedellytyksien kehittäminen. Lisäämällä lähialueen tuottajien osuutta raaka-aineen toimittajina julkisissa keittiöissä vahvistetaan oman alueen elinvoimaisuutta.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa lähiruoan suosimisella nähdään myös kasvatuksellinen rooli: naantalilaislapset pääsevät sitä kautta tutustumaan lähimakuihin ja saaristolaiseen ruokakulttuuriin.

Lähiruokapäivät alkoivat Naantalin kouluissa ja päiväkodeissa syksyllä 2019, ja niitä järjestetään säännöllisesti neljä kertaa vuodessa. Nyt suunnittelun alla on jo syksyn lähiruokapäivä ja sen ruokalista. Raaka-aineita valitaan sesongin ja saatavuuden mukaan.

Naantalin ateriapalveluissa on siirrytty muutenkin suosimaan kotimaista. Kaikissa kouluissa tarjolla olevassa kasvisruokavaihtoehdossa on suosittu esimerkiksi kotimaisia härkistuotteita sekä Mifua soijan sijasta. Riisi on vaihdettu pitkälti kotimaiseen ohraan, kauraan tai moniviljaseokseen. Lähikalaa on suosittu Naantalin ateriapalveluissa jo pidemmän aikaa. Leivät ja muut leipomotuotteet tulevat Jokioisilta tai Mynämäeltä.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
24.6.2021 9:00

Asiasanat

Työ ja yrittäminen
Kasvatus ja koulutus
Ravinto