Varsinais-Suomen maakuntaennuste 2021: Naantali kolmen kärjessä yritysilmapiirissä ja yrittäjien ja kunnan yhteistyössä

Uutiset
Kaivinkone täyttää kuormuria auringon paisteessa meren rannalla.

Varsinais-Suomen maakuntaennusteen 2021 mukaan noin puolet maakunnan yrittäjistä pitää yrittäjyysilmapiiriä Varsinais-Suomessa erinomaisena tai hyvänä. Naantali sijoittui jälleen kolmen parhaimman kunnan joukkoon sekä yrittäjyysilmapiirissä että yrittäjien omissa arvioissa kunnan ja yritysten välisestä yhteistyöstä. 

Varsinais-Suomen Maakuntaennuste on Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Osuuspankin (OP Turun Seutu, OP Lounaismaa ja OP Lounaisrannikko) julkaisema vuosittainen alueellinen talousennuste. Ennusteen pohjana on yrittäjille suunnattu kysely, joka toteutettiin tänä vuonna 2.–16.11.2020 internet-kyselynä. Kysely lähetettiin 7 375 Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenelle ja siihen vastasi 824 yrittäjää. Vastausprosentti on 11,2 eli yhden prosenttiyksikön korkeampi kuin viime vuonna. 

79 % naantalilaisista vastanneista arvioi kaupungin yrittäjyysilmapiirin erinomaiseksi tai hyväksi. Yrittäjyysilmapiiriä huonona pitävien osuus oli nolla prosenttia. 

Yrittäjien arvion mukaan kaupungin ja yritysten välinen yhteistyö parani Naantalissa entisestään edellisvuodesta. 77 % vastaajista arvioi kaupungin ja yritysten välisen yhteistyön erinomaiseksi tai hyväksi, kun viime vuonna vastaava luku oli 74 %. 

– Naantalin sijoitus kolmen parhaan joukossa sekä yritysilmapiirin että kunnan ja yrittäjien välisessä yhteistyössä on hyvä. Viime vuosi oli haastava, koska elinkeinoasiamiehen tehtävässä ei ollut viranhaltijaa huhtikuun lopun ja elokuun lopun välisenä aikana, jolloin tarve yrittäjien neuvontaan oli ilmeinen, toteaa Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen

– Tästä on hyvä jatkaa. Uusi elinkeinoasiamies Lassi Rosala on päässyt hyvin työhön käsiksi. Kaupunki vie eteenpäin monia tärkeitä kaupunkikehittämishankkeita, kuten esimerkiksi vuoden 2022 asuntomessuja, Naviren yritysaluetta ja uuden keskusta-alueen rakentamista, Mutanen kertoo.

Varsnais-Suomen Maakuntaennusteessa 2021 yrittäjät arvioivat Naantalin peruspalvelujen toimivuuden parhaimmaksi kymmenen kunnan vertailussa. Myös toimitilojen ja tonttien saatavuus arvioitiin Naantalissa toiseksi parhaimmaksi. 

Maakuntaennusteessa vertailtiin kymmentä eniten vastauksia kerännyttä kuntaa, jotka ovat Turku, Salo, Kaarina, Raisio, Parainen, Lieto, Naantali, Loimaa, Uusikaupunki ja Paimio. 

Koronapandemia näkyy tuloksissa

Koronapandemian tuoma epävarmuus heijastuu voimakkaasti vuoden 2021 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen tuloksiin. Varsinaissuomalaisten yritysten talousodotukset kaikilla mittareilla – liikevaihto-odotukset, kannattavuusodotukset, henkilöstön määrän odotukset ja investointiaikeet – ovat laskeneet reippaasti viime vuodesta. Siitä huolimatta kokonaisuudessa varsinaissuomalaisten yritysten liikevaihdon, kannattavuuden ja henkilöstön määrän voidaan olettaa kasvavan edelleen tänä vuonna. Yrittäjien tekemien investointien määrän arvioidaan kuitenkin kokonaisuudessaan laskevan. 

Varsinais-Suomen Maakuntaennuste kertoo vuosittain alkavan vuoden kynnyksellä varsinaissuomalaisten yrittäjien näkemykset alkaneen vuoden talousodotuksista. Varsinais-Suomen Maakuntaennustetta on julkaistu vuodesta 1994 lähtien.  

Tutustu vuoden 2021 Maakuntaennusteeseen tarkemmin.

Päivitetty viimeksi
7.1.2021 14:47

Asiasanat

Yrittäjät
Työ ja yrittäminen
Työ ja työttömyys