Usein kysyttyä vesihuollosta
Mikä on Naantalin talousveden kovuus?
Kuka lukee vesimittarin?
Miten voin vaihdattaa vesimittarini?
Mistä vesimaksut koostuvat?
Mitä on hulevesi ja hulevesimaksu?
Miksi vesi on muuttunut harmaaksi tai ruskeaksi?
Miksi on annettu keittokehotus?
Miten verkostovettä voi käyttää keittokehotuksen aikana?
Mitä viemäriin saa laittaa?
Miten teen muuttoilmoituksen vesiliittymäsopimukselle?
Mistä voin tilata johtokarttatiedot?
Mikä on Naantalin talousveden kovuus?
Vesi on kovuudeltaan keskimäärin 2,9 dH /0,51 mmol/l eli juomavesi on pehmeää. Veden pehmeys kannattaa ottaa huomioon mm. pesuaineiden annostuksessa – normaalia pienempi pesuainemäärä riittää. Voit tarkastella juomaveden laatuun liittyviä tutkimustuloksia vedenlaatutaulukosta Turun seudun Vesi Oy:n verkkosivuilla.
Kuka lukee vesimittarin?
Jos kiinteistössä ei ole etäluettavaa vesimittaria, tulee kiinteistön omistajan vuosittain lukea ja ilmoittaa vesihuoltolaitokselle vesimittarin lukema tasauslaskutusta varten.
Miten voin vaihdattaa vesimittarini?
Vesimittarin vaihdon voi tilata vesihuoltoinsinööriltä puh. 040 626 3343. Vesihuoltolaitos vaihtaa vanhat mittarit etäluettaviksi mittareiksi.
Mistä vesimaksut koostuvat?
Vesihuollon vesimaksut koostuvat käyttö- ja jäteveden kulutusmaksujen lisäksi veden ja jäteveden perusmaksuista, kiinteistökohtaisista hulevesimaksuista sekä arvolisäverosta.
Mitä on hulevesi ja hulevesimaksu?
Hulevesi on maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sade- ja sulamisvettä. Myös rakennusten perustusten kuivausvedet eli salaojavedet ovat hulevettä.
Jos kiinteistö on liittynyt hulevesiverkostoon, peritään kiinteistöltä hulevesimaksuja. Hulevesimaksuja ei tarvitse maksaa alueilla, joille ei ole rakennettu hulevesiverkostoa ja hulevesien johtaminen on hoidettu kiinteistöllä esimerkiksi johtamalla suoraan mereen. Hulevesiverkostoksi lasketaan putkilinjojen lisäksi myös avo-ojat jotka kuuluvat vesihuoltolaitoksen huollon piiriin.
Lisäksi kaava-alueella sijaitsevilta kiinteistöiltä peritään kaupungin hulevesimaksua, jolla katetaan yleisten alueiden hulevesien kustannukset. Yleisiin alueisiin kuuluu mm. kadut.
Miksi vesi on muuttunut harmaaksi tai ruskeaksi?
Vesi voi muuttua harmaaksi vesikatkon tai vuodon korjauksen jälkeen. Veden sekaan sekoittuu vuodon korjauksessa ilmaa, joka näyttää vedessä harmaalta. Vesi kirkastuu lasissa hetken kuluttua. Vesi voi muuttua myös ruskeaksi vuodon korjauksen yhteydessä. Useimmiten tämä johtuu valurautaisessa vesijohdossa tapahtuneesta paineenvaihtelusta, joka on irrottanut putken sisäpinnasta partikkeleita. Vesi on molemmissa tapauksissa juomakelpoista eikä ole terveydelle vaarallista. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä Naantalin vesihuoltolaitokseen, vesihuoltoinsinööri puh. 040 626 3343
Miksi on annettu keittokehotus?
Keittokehotus annetaan varotoimenpiteenä, kun veden laatua ei voida taata. Näin voi käydä esimerkiksi putkirikon korjauksen yhteydessä, kun vesijohtoon on saattanut päästä epäpuhtauksia. Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia, siten että veden lämpötila pysyy yli 100 ° C:na. Lämpötila on oikea silloin, kun vesi alkaa kiehuessaan kuplia. Veden keittäminen tuhoaa veteen mahdollisesti päätyneet mikrobit.
Miten verkostovettä voi käyttää keittokehotuksen aikana?
Vettä ei voi käyttää keittokehotuksen piiriin kuuluvalla alueella juomavetenä tai ruoan valmistukseen ilman keittämistä. Sen sijaan vettä voi käyttää aivan normaalisti peseytymiseen, pyykin pesemiseen, siivoukseen ja astioiden tiskaamiseen, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua.
Tarkat ohjeet veden käyttöön keittokehotuksen aikana:
- Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia, siten että veden lämpötila pysyy yli 100 ° C:na. Lämpötila on oikea silloin, kun vesi kiehuessaan kuplii.
- Puhdas vesi säilytetään puhtaassa astiassa jääkaapissa. Vesi pitää käyttää parissa päivässä.
- Mikäli vesi kiehuu ruuanlaiton yhteydessä vähintään 5 minuuttia, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
- Kahvin- tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi. Sen lisäksi niissä veden kiehumisaika ei ole tarpeeksi pitkä.
- Jääkuutiot tehdään keitetystä vedestä.
- Vihannekset, salaatit ja hedelmät huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.
- Talon vesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
- Astiat ja esimerkiksi alustat, joita käytetään vihanneksia leikatessa, annetaan pesun jälkeen kuivua tai ne kuivataan huolellisesti ennen seuraavaa käyttöä.
Mitä viemäriin saa laittaa?
Jätevesiviemäriin saa laittaa vain pesuvesiä ja wc-astiaan vain "sitä itseään" sekä wc-paperia, ei mitään muuta!
- Liuottimet, maalit ja muut kemikaalit ovat vaarallista jätettä ja ne pitää hävittää asianmukaisesti. Lue lisää vaarallisen jätteen hävittämisestä, vaarallinenjate.fi.
- Erityisesti joulun aikaan kinkkurasvat tulee hävittää biojätteen mukana tai viemällä ne erityiseen keräykseen, jossa niitä voidaan kierrättää muuhun toimintaan. Jätevesiverkostossa rasvat aiheuttavat ennemmin tai myöhemmin tukoksen, ja sitä kautta todennäköisesti hankalan vesivahingon omaan tai jonkun muun kellariin.
- Tekstiilit, esim. kankaiset rätit eivät myöskään kuulu viemäriin. Nämä päätyvät pumppaamoille saakka ja jumittavat ja rikkovat viemäripumput.
Miten teen muuttoilmoituksen vesiliittymäsopimukselle?
Muuttoilmoituksen voi tehdä vesihuollon verkkosivuilta löytyvällä muuttoilmoituslomakkeella
Mistä voin tilata johtokarttatiedot?
Johtokarttatilaukset voi tehdä vesihuoltoinsinöörille, puh. 040 626 3343