Perustietoa kaavoituksesta
Naantalin kaupungin kaavoituksesta vastaa kaupunginarkkitehti.
Alueidenkäytön suunnittelun perustana ovat ohjeistukset ja kaavat, jotka ovat tarkkuudeltaan erilaisia. Ideana on, että hierarkiassa yleisluonteisemmat suunnitelmat ohjaavat tarkempien suunnitelmien laatimista.
Ohjeista yleispiirteisimpiä ovat valtioneuvoston päättämät valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ja maakuntien liittojen laatimat maakuntakaavat, yksityiskohtaisempi suunnittelu on kunnan omalla vastuulla. Kaavoittamattomilla alueilla noudatetaan kunnan rakennusjärjestystä.
Maakuntakaava
Maakuntakaavat ovat suunnitelmia alueiden käytöstä maakuntatasolla (ent. seutukaavat). Naantalin alueella maakuntakaavat laatii Varsinais-Suomen liitto. Voimassa oleviin maakuntakaavoihin voit tutustua Varsinais-Suomen liiton sivuilla.
Yleiskaava
Maankäytön yleispiirteistä suunnittelua kuntatasolla tehdään yleis- ja osayleiskaavoilla.
Kunnat voivat yhteistyössä laatia myös kuntarajan ylittäviä, kuntien yhteisiä yleiskaavoja kaupunkiseutujen kehittämisedellytyksien helpottamiseksi.
Asemakaava
Tarkin suunnitelma alueidenkäytöstä on asemakaava, jossa osa-alueiden käyttö ja rakentamisen järjestäminen esitetään yksityiskohtaisesti. Asemakaavojen laatimisesta vastaa kunta.
Asemakaavalla
- vahvistetaan katujen ja puistojen nimet
- määrätään alueen käyttötarkoitus
- osoitetaan rakennusoikeutta
- voidaan asettaa yksityiskohtaisia rakentamistapaa koskevia määräyksiä, liittyen esimerkiksi rakentamisen sijaintiin, korkeuteen, ulkonäköön jne.
- voidaan myös suojella rakennuksia ja ympäristöjä.
Ranta-asemakaava
Ranta-asemakaava laaditaan pääasiassa loma-asutuksen järjestämiseksi ja se laaditaan yleensä maanomistajan toimesta. Kunta hoitaa kaavan MRL:n mukaisen hallinnollisen käsittelyn toimielimissään.
Ennen kaavan laatimiseen ryhtymistä maanomistajan on oltava yhteydessä kaupungin maankäyttöosastoon.
Rakennusjärjestys
Kaupunginvaltuuston hyväksymällä rakennusjärjestyksellä ohjataan rakentamista lähinnä haja-asutusalueilla. Rakennusjärjestyksen tarkoituksena on vahvistaa ympäristön laadun ja paikallisten arvojen huomioon ottamista. Rakennusmääräykset voivat koskea esimerkiksi rakennuspaikkaa tai -tapaa, rakennuksen kokoa, sen sijoittumista ja sopeutumista ympäristöön, istutuksia, suunnittelutarvealueen määrittämistä, vesihuollon järjestämistä, aitoja tai muita rakennelmia.
Määräyksiä ei sovelleta, jos ne ovat ristiriidassa oikeusvaikutteisen yleiskaavan, asemakaavan tai Suomen rakentamismääräyskokoelman kanssa.
Aloite kaavan laatimiseksi
Maanomistaja voi tehdä aloitteen kaavan laatimisesta tai muuttamisesta omistamalleen tai hallitsemalleen maalle.
Asemakaavojen sekä asemakaavan muutosten laatimiseen liittyy usein maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset, kaupungin ja maanomistajien välille tehtävät maankäyttösopimukset. Niissä sovitaan osapuolien oikeuksista ja vastuista asemakaavan toteutukseen liittyen.
Ennen aloitteen tekoa kannattaa kaavan tai kaavamuutoksen mahdollisuudesta keskustella kaupunginarkkitehdin kanssa. Mikäli kaavoitus aloitetaan, kuluu siihen aikaa yhdestä useampaan vuoteen. Kaavan laatimisesta syntyneet kustannukset veloitetaan kaavan anojalta.
Aloitteen kaavan laatimiseksi voi tehdä sähköisellä lomakkeella.
Kaavoituksen maksuluettelo ja teknisten palvelujen työajan laskutus: hinnasto.