
Katujen kunnossapidon vastuunjako

Kadun kunnossapidon tarkoituksena on pitää katu ajoneuvoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn tarpeiden edellyttämässä kunnossa. Puhtaanapidon tarkoituksena on pitää katu siistinä ja terveydelle haitattomana.
Kunnossa- ja puhtaanapidon vastuut kadulla jakaantuvat kiinteistönomistajan ja kunnan kesken. Kiinteistönomistajalla tarkoitetaan myös kiinteistön vuokraajaa. Alla on lueteltu kiinteistönomistajan velvollisuudet. Kunta vastaa ajoratojen, pyöräteiden ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidosta. Kadun rakenteiden ja istutusten kunnossapito kuuluu kunnalle.
Tietoa vastuunjaosta (Ympäristöministeriön esite)
Kadun kunnossapitovastuiden jakaantuminen (esimerkkikuva)
Kiinteistönomistajan velvollisuutena on:
- poistaa lumi ja jää tontin kohdalla olevalta jalkakäytävältä sekä tarvittaessa hiekoittaa jalkakäytävä liukastumisen estämiseksi.
- kuljettaa jalkakäytävälle tai sen viereen auratut lumivallit pois. (Lunta ei saa varastoida kaupungin omistamilla katu- tai puistoalueilla tai muillakaan yleisillä alueilla.)
- pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä.
- kunnossapitää tontille johtava kulkutie sekä pitää tonttiliittymän ojarumpu avoinna.
- poistaa hiekoitushiekka jalkakäytävältä keväisin.
- huolehdittava enintään kolmen metrin etäisyydelle tontin rajasta ulottuvan viherkaistan ja ojan alueella kasvillisuuden siistinä pitämisestä. (Ei koske istutusalueita.)
- poistaa roskat kuten lasinsirut, puiden lehdet ja muut roskat viherkaistalta ja katualueelta. Kadun puhtaanapito kuuluu kunnossa- ja puhtaanapitolain mukaan kiinteistölle katualueen puoliväliin asti (kuitenkin enintään 15 m).
- hoitaa kiinteistön alueella kasvavat puut ja pensaat. Hoitoon sisältyy huolehtiminen siitä, ettei kasvusto haittaa liikennettä eikä katujen kunnossa- ja puhtaanapitotöitä.
Kadun käyttäjä voi itsekin pienentää onnettomuusriskiä ottamalla olosuhteet huomioon. Kunnossapidon laiminlyönti voi aiheuttaa kunnalle tai kiinteistöomistajalle velvollisuuden vahingon korvaamiseen.