Vesiensuojelu

Auringonlasku vesistön rannalla

Naantalin edustan merialue on tyypillistä Saaristomeren sisäsaaristoa, jossa erikokoiset salmet, selät ja saaret vaihtelevat. Turun-Naantalin edustan merialueen tilaa on systemaattisesti tarkkailtu 1960-luvun lopulta lähtien. Sivun lopussa on liitteenä viimeisin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailun tutkimusraportti, joka laaditaan vuosittain tiettyjen alueen ympäristölupavelvollisten laitosten merialueen tarkkailuvelvoitteen täyttämiseksi. 

Merialuetta kuormittavat alueen teollisuus- ja asumajätevedet sekä maa- ja metsätalous. Lisäksi kauempaa merialueelta kulkeutuu ravinteita myös Saaristomerelle. Merialuetta rehevöittää erityisesti liiallinen fosfori- ja typpikuormitus. Itämeren ja Saaristomeren yleinen rehevöitymiskehitys näkyy myös Turun-Naantalin merialueen tilassa. Rehevöitynyt vyöhyke on pikkuhiljaa laajentunut kohti Airistoa ja avoimia vesialueita.

Naantalin kaupungin jätevedet johdettiin vuodesta 1998 lähtien Raision keskuspuhdistamolle. Nykyisin Naantalin jätevedet johdetaan Turun Kakolanmäen puhdistamolle. Naantalissa on kuitenkin runsaasti kiinteistöjä, joita ei ole liitetty kunnalliseen viemäriverkkoon.

Mereen johdettavia päästöjä tarkkaillaan laitosten velvoitetarkkailujen yhteydessä.

Meri on aina ollut tärkeä Naantalille. Luostarin ympärille kehittyneelle ja sittemmin kylpylä-, matkailu-, satama- ja teollisuuskaupungiksi kasvaneelle Naantalille meri merkitsee välittömästi ja välillisesti toimeentuloa, työtä, virkistystä ja kauneutta. Kun meri voi hyvin, voivat naantalilaiset hyvin ja vieraatkin viihtyvät.

Naantalin kaupunki pyrkii tekemään konkreettisia toimia Saaristomeren tilan parantamiseksi

Kesällä 2017 Turun ja Helsingin kaupungit esittivät  huolestuneisuutensa Itämeren tilasta ja päättivät ryhtyä monin vapaaehtoisin keinoin parantamaan Itämeren tilaa. Turku ja Helsinki haastoivat muut kunnat ja Itämeren alueella toimivat tahot yhteistyöhön Itämeren tilan parantamiseksi. Sitoumuksessa ja haasteessa esitetyillä toimenpiteillä pyritään niin vähentämään merialueelle kohdistuvaa kuormitusta kuin edistämään tietoisuuden lisääntymistä ja toimintatapamuutoksia.

Naantalin kaupunki otti haasteen vastaan ja sitoutuu omalta osaltaan toimimaan merialueen tilan kohentamiseksi. Naantalilla on ollut oma Itämeren toimenpideohjelmansa vuodesta 2010 alkaen. Toimenpiteitä Itämeren hyväksi on kirjattu Naantalin kaupungin ympäristöohjelmaan vuosille 2020-2024 ja edelleen vuosille 2024-2030 laadittuun kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaan.

Kaupunki on budjetoinut vuosina 2022-2024 100 000 euroa Saaristomeren tilaa parantaviin konkreettisiin toimiin. Toimenpiteitä on ollut mm. kaupungin vesialueille hylättyjen romualusten pois siivoaminen, merenrantaniittyjen kunnostaminen niitoin ja  lammaslaitumia perustamalla, sekä Askaistenlahden valuma-alueelle sijoittuvan Luolalanjärven kosteikon rakentaminen.

Vuonna 2024 laaditaan kaupungin Saaristomeritoimien yleissuunnitelma vuosille 2025-2030 ja jatketaan vuonna 2023 alkanutta Vaarjoen kosteikon suunnittelutyötä. Näihin toimiin on saatu avustusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. 

Lisää kaupungin Saaristomeritoimista voit lukea kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelmasivustolta.

Naantali on selvittänyt rannikkovesien tilaa Coastrider-menetelmällä 

Naantalin kaupunki tilasi yhdessä Maskun kunnan kanssa vuonna 2022 rannikkovesien tutkimukset Pro Litore ry:ltä. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää ne nk. hot spot-alueet, joissa Saaristomeren tilan parantamiseksi tähtäävät toimet ovat erityisen kannattavia. Tutkimuksia jatkettiin vuonna 2023 Naantalin muilla merialueilla. Voit tutustua vuoden 2022 tutkimusraporttiin sivun alalaidassa olevasta liitteestä.

Liitteenä on myös vuonna 2020 Maskun kunnan kanssa tilattu Askaistenlahden tila ja kuormitus-raportti, jossa kuvataan Askaistenlahden nykytilaa ja annetaan toimenpide-ehdotuksia tehtävistä toimista Askaistenlahden tilan parantamiseksi.

Ympäristöpäällikkö
Organisaatio
Tekniset palvelut
Matkapuhelinnumero
040 482 4340
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Teknisen Toimen Hallinto, Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2, Pl 43

Ympäristönsuojelutarkastaja
Organisaatio
Tekniset palvelut
Puhelinnumero
02 4345 442
Matkapuhelinnumero
044 733 4618
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Teknisen Toimen Hallinto, Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2