Huhtikuun esine 2018

metallinen, kannellinen keksipurkki

Huhtikuun esineen ovat valinneet yläkouluoppilaista koostuvan historiakerhon jäsenet.

Esine on Hangon Keksin Marie-keksirasia. Monet muistavat mainoslauseen ”hymyilee kuin Hangon Keksi”, joka sanonta tulee yrityksen pakkausten ja mainosten nauravasta kuu-ukosta. Mainos oli erittäin onnistunut, siksi niin monet sen edelleen muistavat. Keksien jakelu oli kattavaa. Jokaisesta kaupasta löytyi rivi kuukauden esineen kaltaisia Hangon Keksin peltirasioita, joissa jokaisessa oli eri makua olevia keksejä.

Hangon Keksi

Yritys perustettiin Hangossa vuonna 1910 ja alkujaan sen nimi oli Suomalais-Englantilainen Biscuittehdas. Tarve valmistaa keksejä Suomessa oli suuri, sillä niitä tuotiin muualta vuosittain lähes 400 000 kiloa. Tehtaan tekninen johtaja oli englantilainen Henry E. Hutton ja tehdas oli ensimmäinen laatuaan maassamme. Hutton oli nuoresta iästään huolimatta ammattimies ja hakenut oppia mm. Yhdysvalloista ja Kanadasta. Hänen johdollaan tehdas hankki valmistukseen tarvittavat koneet Englannista. Keksien lisäksi yritys valmisti lakritsia ja makeisia. Tehtaan osti Hemming Elfving ja kerrotaan, että 1920-luvun lopulla ystävykset Elfving ja Fazer heittivät kolikkoa siitä, kumpi saisi ostaa toisen tehtaat. Jälkimmäinen herroista voitti ja vuonna 1928 Oy Karl Fazer Ab osti kaikki Suomalais-Englantilaisen Biscuittitehtaan osakkeet. Fazer oli valmistanut keksejä jo aiemmin, mutta nyt määrät kasvoivat huimasti. Talvisodan jälkeen keksien valmistus siirtyi Helsinkiin.

Marie-keksit

Nykyaikana, kun keksejä on hyllytolkulla eri makuja, Marie-keksit ovat monille maultaan liian vaatimattomia. Marie-keksit olivat niitä, joita meille tarjoiltiin mummolassa tai niitä syötiin mökillä. Kyseiset keksit kehiteltiin Lontoossa 1874. Tuolloin kuningatar Viktorian poika Saksi-Coburg-Gothan herttua Alfred avioitui Venäjän suurruhtinatar Maria Romanovan kanssa. Lontoolainen leipomo Freans halusi juhlistaa tätä nimeämällä keksin morsiamen mukaan. Keksistä tuli suosittu monin paikoin maailmaa ja Suomessa niitä valmistettiin jo 1920-luvulla.

Lue lisää

Fazerin sivuilla Keskitehtaan alkutahdit(link is external)