Huhtikuun esine 2024
Huhtikuun esine on posetiivarin onnenlehti
Posetiivarit olivat tuttu näky markkinoilla 1800–1900-luvun vaihteessa ja aina toiseen maailmasotaan asti. Posetiivin sointi oli aivan omanlaisensa, ja jännittävän lisän kohtaamiseen toivat onnenlehdet ja soittajan mukana usein kulkeva opetettu eläin.
Kiertolaisena ympäri maan
Varhaisimmat tiedot Suomeen saapuneista posetiivareista ovat 1700-luvun lopulta. Erityisesti 1840-luvulta alkaen niin Suomeen kuin muuallekin läntiseen Eurooppaan alkoi tulla italialaisia posetiivareita, jotka pakenivat oman maansa köyhyyttä.
Soittajan elämä ei tavallisesti ollut helppoa. Usein hän oli köyhä maankiertäjä, joka saapui markkinoille tai pihoihin kantaen selässään soitintaan. Mukanaan hänellä oli kapusiiniapina, marakatti tai muu opetettu eläin vetämässä ihmisten huomion puoleensa. Yösija löytyi useimmin hyväntahtoisten ihmisten taloista.
Posetiivarit olivat etenkin tavallisen kansan ja köyhemmän väen viihdyttäjiä. Markkinoille posetiivari kuului melkeinpä itsestäänselvyytenä. Usein heidän kulkureittinsä määräytyivätkin markkinoiden aikataulujen mukaan. Posetiivari soitti musiikkia, jota etenkään maaseudun ihmiset eivät olisi muuten kuulleet: operetteja tai muita sävelmiä, valsseja, marsseja ja kansansävelmiä.
Onnenlehti tietää kertoa!
Posetiivareiden vaatimattomat tulot koostuivat pienestä rihkamasta ja onnenlehtien kaupasta.
Ne ovat ennustuksia onnen, lemmen tai oikean elämänkumppanin löytämiseksi. Ostajakuntaa olivatkin nuoret naimattomat naiset tai pojat, jotka ostivat ennustuksia lemmityilleen.
Usein onnenlehdet olivat laatikossa posetiivin päällä. Sieltä juuri oikean ennustuksen jännittyneelle ostajalle poimi posetiivarin apuri – opetettu apina tai lintu. Apinat keräsivät myös maasta soittolantteja.
Posetiivareiden kultakausi alkoi hiipua 1920-luvun mittaan ja päättyi viimeistään sotavuosiin. Radio ja gramofoni toivat markkinoille paremman tavan kuulla musiikkia. Myös kaupunkien järjestyssäännöt tiukkenivat ja katusoittajat siivoutuivat pois silmistä. Viranomaiset myönsivät soittolupia lähinnä sosiaalisin perustein kuten vammaisuuden ja varattomuuden perusteella.