Joulukuun esine 2023

paperitaustalla paperinen luettelo, jonka kannessa pöllö

Joulukuun esine on kustantajan kirjaluettelo

Joulu on kirjojen aikaa! Niitä paketoidaan toisille ja toivotaan itselle. Uutuuskirjoja tutkiskellaan ja haikaillaan klassikkojen perään. Kirjastosta voi kantaa joulunpyhiksi
kotiin vaikka kassillisen lukemista! Mutta hankittiin kirjoja ennenkin. Vuonna 1921 lahjakirjat saattoi valita vaikkapa tästä Kariston joululuettelosta. 
Se esitteli muun muassa kotimaista
ja ulkomaista kaunokirjallisuutta, nuortenkirjoja ja käytännön oppaita.

Käännöskirjoja  

Kaunokirjallisuutta käännettiin niin englannista, ranskasta kuin saksastakin. Salonkiromaaneiksi kutsuttiin brittiläisen yläluokan elämästä tai New Yorkin hienostopiireistä kertovia kirjoja. Niiden ohella Karisto julkaisi myös klassikkokirjailijoiden kuten Alexandre Dumas’in ja Anton Tshehovin romaaneja. Nuorisoa viihdyttivät Jules Vernen seikkailukirjat tai Edgar Rice Burroughsin Tarzan, apinain kuningas.

Painokasta otetta lukemistoonsa kaipaava saattoi perehtyä valtiomiestaitoihin vaikkapa 1700-luvun valistusfilosofi Jean Jaques Rousseaun Yhteiskuntasopimuksesta-teoksen tai Niccolo Macciavellin 1500-luvulla kirjoittaman Ruhtinaan avulla. Epiktetoksen Ohjenuora tarjosi antiikin Kreikan stoalaista elämänfilosofiaa.

Kotimaista maalaisromantiikkaa

Astetta kevyempää luettavaa halajavat tarttuivat kotimaisten kirjailijoiden teoksiin. Nastolalainen kirjailija Anni Kaste (1876–1961) julkaisi 1900-luvun alussa novelleja, näytelmiä ja romaaneja. Ne käsittelivät paitsi naisten oikeuksia ja raittiuskysymyksiä myös ylevän rakkauden teemaa. Hänen vuonna 1921 ilmestynyt kirjansa Umpikuja sijoittui ”maalaiskylän myllyn runolliseen ympäristöön”.  

Uusintapainoksina tarjottiin peräti kuusi teosta suositun kirjailija-maanviljelijä Väinö Katajan tuotannosta. Vuonna 1914 menehtyneen Katajan teokset mainitaan kansan syvien rivien suosikkeina ja ”Perä-Pohjolan luonnonrunouden ja kansansielun lämminhenkisinä kuvailuina”.

Käytännön neuvoja

Ohjeita avioliiton tuulien tasaamiseen tarjosi useampikin opas. Avioliiton valtiotaitoa ja Avio-onni antoivat vinkkejä liitossa menestymiseen, koska ”lukemattomat pikkuseikat, pienet virheet, pienet vastenmielisyydet ne ajan mittaan turmion tuottavat.”

Yli 200 reseptiä erilaisten pää- ja jälkiruokien loihtimiseen löytyi puolestaan Äideille ja tyttärille        -keittokirjasta. Lieneekö nekin laskettu avaimiksi avio-onneen.