Kirkkopuiston yleissuunnitelmaehdotus
Kirkkopuiston yleissuunnitelmaehdotus oli julkisesti nähtävillä 1.11.2024-14.11.2024 ja siitä järjestettiin 4.11.2024 esittelytilaisuus kaupungintalolla.
Taustaa
Kirkkopuiston eli alkujaan Kaivopuiston historia yltää 1860-luvulle, jolloin puistomaisen alueen muodostaminen silloisen kylpylän läheisyyteen koettiin tarpeelliseksi. Rahoituksen puuttuessa puiston rakentaminen aloitettiin kuitenkin vasta 1880. Puistosta muodostui kylpylävieraiden ajanviettopaikka.
Kirkkopuisto on kehittynyt pellosta ja laidunmaasta nykyiseen asuunsa vuosien murroksessa. Puiston osista on myös aikojen saatossa tehty nimekkäiden suunnittelijoiden toimesta suunnitelmia, mutta mitään niistä ei nykytietämyksen mukaan ole sellaisenaan toteutettu. Puiston ominaispiirteitä ovat olleet alusta asti laaja käytäväverkosto, isot nurmialueet, rehevä kasvillisuus, tenniskentät sekä puiston keskellä oleva musiikkipaviljonki. Kaikki nämä keskeiset piirteet ja historialliset arvot on haluttu säilyttää kunnostustarpeesta huolimatta.
Nykypäivän Kirkkopuisto on paitsi oleskelupaikka, myös tapahtuma-alue ja kulkureitti. Puiston läpi tai sivuitse kulkee vuosittain 100 000–200 000 ihmisen joukko Muumimaailmaan ja takaisin. Lisäksi puistossa järjestetään ulkoilmakonsertteja, liikuntatapahtumia ja muita kulttuuritapahtumia.
Puiston kunnostuksessa on tavoitteena uudistaa valaistus ja jätehuolto sekä lisätä nykyaikaisia järjestelmiä, mm vesi- ja sähköpisteitä, jotka palvelevat tapahtumia ja puiston ylläpitoa. Koko alueen kulutuskestävyyttä nostetaan parantamalla tasausta ja kuivatusta.
Suunnitelma
Käytävät
Käytävien leveydet tarkistetaan ja akselit suoristetaan. Leveydet vaihtelevat 1,5–4,5 metrin välillä. Nunnakadulta kirkolle johtava käytävä on pelastusreitti. Käytävät pinnataan Taivassalon punaisella kivituhkalla ja rajataan nurmesta metallisin reunatuin. Maariankadun reunan jalkakäytävä laatoitetaan betonilaatalla koko matkalta.
Kasvillisuus
Nurmikot
Nurmipintoja uudistetaan alueen tasauksen ja käytävänreunojen kunnostustöiden vaatimin osin.
Puut
Kirkkopuiston puut ovat jo pitkään olleet säännöllisen kuntokartoituksen piirissä, jonka tekee koulutettu arboristi. Kuntokartoituksella selvitetään puiden turvallisuus, sillä riski kaatumiselle tai osittaiselle repeämiselle on sitä suurempi, mitä suurempi osuus puun rungosta on lahoa tai halkeamaa. Ensi vaiheessa riskiä voidaan monesti vähentää latvustoa leikkaamalla, mutta jossain vaiheessa ainoa keino on puun kaato.
Koska kyseessä on vanha puisto, puusto on keskimäärin melko vanhaa. Kuntokartoitusraporttien perusteella puistossa on sekä tarkkailtavassa tilassa olevia puita että muutama kaadettava puu. Poistettavista yksi on Nunnakadun vanha poppeli. Toimenpiteet tehdään kartoituksen mukaisesti ja omalla aikataulullaan. Vanhojen poistettujen tilalle pyritään aina istuttamaan uusi puu, mikäli se on mahdollista kyseisellä paikalla. Kirkkopuiston uudet puut valitaan historiaa vaalien suosimalla jalopuita, unohtamatta, että monilajisuus on varmin tapa säilyttää puisto vihreänä ilmastonmuutoksen edetessä.
Pensaat
Puiston rehevää ilmettä lisätään istuttamalla pensasryhmiä ja isoja kukkivia yksittäispensaita. Joitakin nykyisiä pensasmaita joudutaan poistamaan toimintojen tieltä. Kasvivalinnoissa huomioidaan erityisesti vanhat 1900-luvulla käytetyt kasvilajit. Myös vanhoja ruusulajikkeita valitaan puiston lämpimimmille paikoille.
Kesäkukat
Nykyiset kesäkukkaistutusalueet uusitaan ja muutamia uusia istutusalueita tehdään lisää. Ne rajataan nykyiseen tapaan matalilla metallisilla ketjuaidoilla. Kesäkukkaistutusalueille rakennetaan tihkukastelujärjestelmä.
Tapahtuma-alue
Uutena puistoon tehdään kivituhkapintainen alue, joka palvelee puistossa järjestettäviä tapahtumia paremmin kuin huonoon kuntoon menevä nurmipinta. Tapahtuma-alue sijoittuu Maariankadun puoleiselle reunalle, ja on muodoltaan vastaava, kuin aikanaan lähellä sijainneen Hotelli Suosion edessä on ollut.
Kalusteet ja varusteet
Penkit
Kirkkopuiston historiallinen penkkimalli säilyy käytössä jatkossakin ja mallista tehdään myös talvea paremmin kestävä versio. Penkkejä lisätään Maariankadun jalkakäytävän varrelle Muumibussin pysäkille sekä ylemmäs lähelle Luostarinkadun risteystä. Penkeille osoitetut paikat tehdään sisennyksiin.
Roska-astiat ja jätehuolto
Vanhat syväkeräyssäiliöt poistetaan puistosta ja uudet säiliöt asennetaan leikkipuiston aidan läheisyyteen Abbedissankadun puolelle. Nämä säiliöt ovat kaupungin kunnossapidon käytössä. Tapahtuma-alueen ja Siltapuistoaukion käyttäjille osoitettu kierrätyspiste on Nunnakadun läheisyydessä muuntamon takana. Lajitteluastiat ovat pinta-asenteisia vapaasti seisovia malleja.
Kuntoilulaitteet
Uudet kuntoiluvälineet (3 kpl) sijoitetaan lähelle leikkipuistoa, tenniskenttien väliselle alueelle. Välineet ovat turvallisuusmääräykset huomioiden selkeästi rajattu leikkialueen ulkopuolelle. Ne asennetaan siirrettävien levyjen päälle, jotka asetellaan kivituhkapinnan päälle. Näin vältytään isommilta perustusten kaivuutöiltä. Kuntoilualue rajataan puiston suuntaan leikattavalla pensasaidalla, jollainen leikkipuiston rajalla oleva pensasaitakin on.
Lipputanko ja sen läheisyydessä oleva betonilaatta
Nykyinen lipputanko ja sen läheisyydessä sijaitseva betonilaatta säilytetään.
Valaistus ja sähköt
Nykyiset valaisimet ja pylväät uusitaan puistosuunnitelman mukaisesti. Niiden ulkonäkö on samantyyppinen kuin vanhoilla lyhtyvalaisimilla, pylväät ovat mustat. Samoja valaisimia on jo käytetty uusittaessa Vanhankaupungin valaisinpylväitä, mm. Kaivohuoneen edessä ja Nunnakadulla Tuulensuojan kohdalla, koska vanhaa valaisinmallia ei enää ole saatavilla. Uudet valaisimet ovat led-valaisimia, joiden värilämpötila on lämmin valkoinen (3000K).
Tapahtumajärjestäjiä varten puiston alueelle asennetaan pollareita sähkön ulosottoa varten. Entuudestaan sähköä on saanut muuntamorakennuksesta ja soittopaviljongista.
Puista on aiemmin ollut valaistuna vain Arto Noraksen 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi istutettu nimikkotammi. Tässä suunnitelmaehdotuksessa esitetään lisäksi valaistaviksi kolmea isoa tammea. Kaksi niistä sijaitsee Lähellä Maariankadun reunaa ja kolmas keskiosan ison nurmialueen reunassa lähellä Noraksen tammea. Valaistus toteutetaan maahan asennettavilla valoilla.
Vanhankaupungin alueella jo aiemmin aloitettua kuviovaloteemaa on mahdollista jatkaa myös Kirkkopuistossa. Suunnitelmassa on esitetty paikka maahan heijastettavalle kuviovalolle, se on lähellä Puistotien/Maariankadun suojatietä.
Puiston tasaus ja kuivatus
Puiston kuivatusta parannetaan paikoin uudella tasauksella, jolla poistetaan painannepaikkoja ja joudutetaan pintavesien poistumista. Kirkolle johtavan käytävän reunaan rakennetaan nupukivistä kouru, jonka lisäksi asennetaan muutama uusi hulevesikaivo.
Lisätietoja suunnitelmasta antaa:
Suunnitteluinsinööri Heli Ojanen
puh. 050 339 0562
heli.ojanen@naantali.fi