Marraskuun esine 2020

beessinväriset, hieman kuluneet rintaliivit

Naantalin museon marraskuun esine on Peter Pan merry-go-round -merkkiset rintaliivit 1950-luvulta. Ne on valmistanut Suomen vanhin liivitehdas Oy Sjöblom Ab, joka aloitti Peter Pan -liivien lisenssivalmistuksen vuonna 1953. Muoti suosi korkeaa povea. Mainoksissa Peter Pan -liivejä kehuttiin tavallisia liivejä paremmiksi, nerokkaasti suunnitelluiksi sekä povea kohottaviksi ja nuorentaviksi. Merry-go-round oli suunniteltu normaalipovisille. Niiden monin kerroin tikattujen kuppien mainostettiin muovaavan, tukevan ja jakavan poven naisellisen viehkeäksi.

Korsetteja ja liivinsuojustimia

Erilaisia rintoja kohottavia, litistäviä sekä tukevia ratkaisuja oli ollut käytössä jo kauan ennen rintaliivejä. Jäykistetty kureliivi sekä 1700-luvulla naisten pukeutumisen osaksi tullut kevyempi korsetti litistivät tai työnsivät ylöspäin rintoja, mutta molempien varsinainen tarkoitus oli muokata vyötäröstä mahdollisimman kapea. Korseteissa saattoi 1800-luvulla jo olla rintoja varten kupit.

Osaksi naisten alusvaatteita tuli 1800-luvun puolivälissä liivinsuojustin, aluspaitaa muistuttava hihaton ja lyhyen mallinen asuste. Liivinsuojuksista tuli kiinteämpiä 1900-luvulle tultaessa ja tällöin niiden tehtäväksi tuli tukea rintoja. Pienentyessään liivinsuojukset muistuttivat enenevästi varsinaisia rintaliivejä, vaikka niissä edelleen oli huomattavasti enemmän kangasta.

Kunnollinen tuki

Nykykaltaiset rintaliivit ovat suhteellisen uusi keksintö. Yksittäistä keksijää niillä ei voida sanoa olevan, sillä erilaisia rintoja tukevia asusteita kehiteltiin usealla taholla. Tarve rintoja kannattaville liiveille kehittyi samalla, kun otettiin askeleita kohti tasa-arvoa. Mukavampia alusvaatteita ja rintoja tukevia liivejä tarvittiin, kun naiset ryhtyivät urheilemaan, käymään töissä kodin ulkopuolella ja olemaan yleisesti aktiivisempia. Rintaliivien kehittäjänä mainitaan yleisesti yhdysvaltalainen Mary Phelps Jacobs, joka sai vuonna 1914 patentin kehittämilleen rintaliiveille. Hän kiinnitti yhteen kaksi silkkinenäliinaa ja niihin olkaimet. Jacobsin yritys ei kuitenkaan menestynyt toivotusti ja hän myi liiviensä patentin Warner Brothers Corset Companylle. Sama yritys loi vuonna 1935 rintaliivien kuppikokojärjestelmän.

Valmistus Suomessa alkaa

Ensimmäisenä Suomessa rintaliivien valmistuksen aloitti Sjöblomin myymälä Helsingissä 1910-luvun lopulla. Julia Sjöblom kopioi amerikkalaisia liivimalleja ja tuotteita myytiin ovelta ovelle kiertämällä, sillä monet naisista olivat päivisin kotona. Rintaliivien suosio kasvoi nopeasti ja pian Sjöblomilla oli useampi palkattu ompelija myymälänsä takahuoneessa. Menestys herätti myös muita valmistajia. Esimerkiksi Turkuun perustettiin Varsinais-Suomen liivineulomo vuonna 1928.

Lue lisää:

https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/62649/Pro%20Gradu%20Milka%20Asikainen.pdf?sequence=2&isAllowed=y(link is external)

http://www.halvi.helsinki.fi/museo/nayttelyt/vaihtuvat_nayttelyt/Iholla_nayttelyjulkaisu.pdf(link is external)

http://www.women-inventors.com/Mary-Phelps-Jacob.asp(link is external)

https://patriciaoffinland.files.wordpress.com/2015/09/marilynmonroepeter.jpg(link is external)