Marraskuun esine 2021
Marraskuun esineenä on Naantali-aiheisia matkailuviirejä
Suomi-aiheisia matkailuviirejä alettiin julkaista 1940-luvun jälkipuolelta alkaen. Yksi ensimmäisistä aiheista oli Suomen suurkisat, jotka pidettiin Helsingissä 1947. Helsinki ja sen kohteet nousivat matkailuviirien aiheissa muiden ylitse. Viirien kulta-aikaa olivat 1950–1970-luvut. Automatkailu kotimaassa yleistyi ja viirit olivat yleinen matkamuisto tai tuliainen näiltä reissuilta. Niiden avulla voitiin näyttää muille, että oli käyty kotikylää kauempana. Viirejä myytiin nähtävyyskohteissa, mutta myös ihan paikkakuntien kioskeissa. Viirien suosio hiipui 1990-luvulla ja nykyisin niitä on enää vaikeaa löytää matkamuistoja myyvistä paikoista. Viireistä on tullut keräilytuotteita ja uusiotuotteiden materiaalia. Varsinkin kuntaliitosten myötä kadonneiden paikkakuntien matkailuviirit ovat kysyttyjä.
Kirkko ja vaakuna
Vaikka matkailuviirit itsessään olivat hyvin värikkäitä, viirien aiheet olivat konservatiivisia. Niissä oli kuvattuna kuntien ja kaupunkien tunnetuimmat kohteet ja nähtävyydet, kuten erilaiset luonnonmuodostelmat ja rakennukset. Imatran viirissä esiteltiin koski ja Valtionhotelli, Kuopion matkailuviirissä taas Puijon torni. Yleisimmin viireissä nähtiin kirkko, vaakuna tai lippu sekä paikkakunnan nimi. Paikkakunnan vaakuna tai Suomen lippu oli tyypillisesti sijoitettuna alaosan kolmioon. Myös mm. sillat, järvet, kaupungintalot ja teollisuusrakennukset olivat hyvin edustettuna. Vaikka viirien aiheet olivat paikkakuntalaisille selviä valintoja, saattoivat ne usein olla ulkopuolisille vaikeasti tulkittavia. Matkailuviirejä oli kahta kokoa, joista suurempi oli suositumpi. Viirien keskeisin julkaisija ja levittäjä oli Suomen matkailuyhdistys SMY.
Ne samat tutut aiheet
Naantalista on vuosikymmenten aikana voinut ostaa useita erilaisia matkailuviirejä. Näissäkin yleisimmin esiintyy kirkko. Muita teemoja olivat mm. Kultaranta, Ukko-Pekan silta ja siltapaviljonki, kylpylä, terminaali sekä Tupavuori. Näistä viimeisin on luultavimmin lukeutunut niihin aiheisiin, joka ei vieraspaikkakuntalaiselle välttämättä ole näyttäytynyt tunnistettavana kohteena. Viirien lisäksi samoilla aiheilla oli saatavilla kangasmerkkejä ja tarroja. Merkit kiinnitettiin esimerkiksi anorakkeihin tai telttaan, tarra yleensä tuulilasiin, muistoksi käynnistä erilaisissa matkakohteissa.