Heinäkuun esine 2018

mustavalkokuva uimarannasta

Naantalin museon heinäkuun esine on valokuva-arkistosta poimittu valokuva Nunnalahden uimarannasta. Kuvassa mäen päällä näkyy Nunnalahden merikylpylän sisäänkäynti, keskellä kuvaa kioskirakennus. Vasemmassa reunassa näkyy kulma pukuhuonerakennuksesta. Kuvan on ottanut valokuvaaja O. W. Sorthan.

Suomalaisten varsinainen kesänvietto kehittyi vähitellen teollistumisen myötä. Maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa ei eletty niin tarkkaan kellon mukaan. 1920-luvulta lähtien herrasväen huvina oli loikoilla uimarannalla, rusketus tuli vähitellen muotiin, oli tervettä ulkoilla. Aikaisemmin oli rahvaanomaista, jos oli päivettynyt. Päivetyksen esti mm. päivänvarjo. Myös uiminen koettiin rahvaanomaiseksi, ja merta jopa pelättiin.

Naantalin kylpylaitoksen toiminta oli pitkään ollut tappiollista jo maailmasodasta lähtien. Vuonna 1930 kylpylaitos kääntyi kaupungin puoleen avustuksen toivossa. Kaupungin päätös oli hylkäävä. Vuonna 1931 kaupunki myönsi 10 000 markan avustuksen, mutta kylpylaitokselle tämä ei riittänyt, joten laitos oli suljettuna kesän 1931. Vuonna 1932 kylpylaitos siirtyi Naantalin kaupungin omistukseen.

Merikylpylän perustaminen

Uimataidon kehittyminen on osaltaan merikylpylöiden ansiota. Naantalin Tupavuoreen oli vuonna 1917 perustettu merikylpylä, jossa oli ravintolarakennus ja hiekkaranta. Vuonna 1931 päätettiin perustaa Nunnalahteen merikylpylä. Talvikelien aikaan rannalle tuotiin hiekkaa ja näin rakennettiin suojaisaan poukamaan hiekkaranta. Lisäksi rannalle rakennettiin pukusuoja ja kioski. Näin kylpylällä on tarjota kaksi hiekkarantaa kylpyvieraiden ja naantalilaisten käyttöön. Nunnalahden merikylpylän perustaminen varmasti verotti Tupavuoren käyttöä. Olihan matka venekuljetuksineen ja rantapolkua pitkin vaivalloisempaa kuin kävely Nunnalahteen.

Nunnalahden merikylpylän alue oli aidattu, siellä oli valvoja ja sinne perittiin pääsymaksu. Aluksi rannalla kesää viettäviä viihdytettiin elävän orkesterin soitolla, myöhemmin siirryttiin levyjen soittamiseen. Nunnalahti oli suosittu vapaa-ajan viettopaikka erityisesti sodan jälkeen.

Vuoden 1945 kylpylaitoksen esitteessä on vielä Nunnalahden hinnasto:

aikuiset, arkipvä 3 mk
aikuiset, sunnuntai 5 mk
lapset alle 15, arkipäivä 2 mk
lapset alle 15, sunnuntai 3 mk

Naantalin kylpylaitos lopetti toimintansa vuonna 1963 ja Nunnalahden uimaranta muuttui yleiseksi uimarannaksi.