Ohjeita Ukrainasta Naantaliin saapuville ja heitä auttaville

Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen – Instructions on arriving in Finland from Ukraine

In Ukrainian:

Ukrainasta Suomeen saapuneet voivat oleskella Suomessa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on tarjota Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille nopeasti väliaikaista suojelua. Oleskelulupaa voi myös hakea työn tai perhesiteen perusteella. Maahanmuuttovirasto on koonnut sivuilleen tietoa ja toimintaohjeita Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia saapuneille. Hyödyllistä tietoa Suomeen saapuneille löytyy eri kielillä myös InfoFinland-sivustolta.

Suomeksi:

Kotikunta Suomesta - Постійна Прописка В Муніципалітеті Проживання У Фінляндії

In Ukrainian:

Kun tilapäistä suojelua saava henkilö on oleskellut Suomessa vähintään vuoden ajan ja hänen oleskelulupaansa on jatkettu, hän voi hakea Digi- ja väestötietovirastolta kotikuntaa. Kotikunnan saatuaan he siirtyvät vastaanottopalveluista kokonaan kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden asiakkaiksi ja kuntalaisiksi.

Suomeksi:

Ohjaus ja neuvonta

Vastaanottokeskus antaa ohjausta ja neuvontaa niille ukrainalaisille, jotka ovat vastaanottopalveluiden piirissä.

Kun henkilö saa kotikunnan Naantalista, ohjausta ja neuvontaa antaa maahanmuuttokoordinaattori:

Shiva Haghdoust, p. 040 6236143
shiva.haghdoust@raisio.fi

Sivistyspalvelut Ukrainasta saapuneille - Educational services 

Varhaiskasvatus – Early childhood education and care (ages 0–6)

Varhaiskasvatuspaikan saamiseksi tulee olla yhteydessä varhaiskasvatuksen esimies Ritva Parviaiseen, puh. 050 361 5352 tai sähköpostilla ritva.parviainen@naantali.fi.

In Ukrainian: Дошкільне виховання (infofinland.fi)(link is external)

Suomeksi: Perustietoa suomalaisesta varhaiskasvatuksesta (infofinland.fi)(link is external)

Perusopetus – Primary education (ages 7–15)

Perusopetuspaikan saamiseksi tulee olla yhteydessä johtava rehtori Vesa Maliniin, puh. 044 533 4368 tai sähköpostilla vesa.malin@naantali.fi

In Ukrainian: Фінська система освіти (infofinland.fi)(link is external)

Suomeksi: Perustietoa suomalaisesta koulujärjestelmästä (infofinland.fi)(link is external)

Etsivä nuorisotyö – Outreach youth work (ages 15–29) 

Etsivä nuorisotyö auttaa nuoria silloin, kun elämässä tulee vastaan asioita, joista ei pääse yksin eteenpäin. Nuoret, jotka ovat jääneet tai jäämässä palveluiden ulkopuolelle, voivat ottaa yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijään. Mietimme yhdessä nuoren kanssa, mitä vaihtoehtoja hänen tilanteessaan on.

Etsivään nuorisotyöntekijään voi ottaa yhteyttä esimerkiksi nuori itse, vanhemmat, kaverit, oppilaitosten työntekijät tai sosiaalityöntekijät. Nuori voidaan ohjata etsivälle nuorisotyöntekijälle myös sosiaalityön, Kelan, Te-palvelun tai Puolustusvoimien toimesta. 

Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Aikuinen voi olla yhteydessä etsivään nuorisotyöhön, kun herää huoli nuoren asioista. Etsivän nuorisotyön palvelut perustuvat aina nuoren omaan vapaaehtoisuuteen.

Yhteydenotot: puh. 044 733 4611 tai sähköpostilla etsivat@naantali.fi.

Suomen kielen opetus aikuisille

Naantalin opisto järjestää suomen kielen kursseja. Tietoa kursseista löydät opiston kurssikalenterista: uusi.opistopalvelut.fi/naantali(link is external). Sivujen kautta voit ilmoittautua kursseille.

Lisäksi opiston muu toiminta tukee kotoutumista.

Terveystodistus – Health certificate

Ennen sivistyspalveluihin osallistumista on suositeltavaa käydä terveystarkastuksessa. Terveystarkastus ensisijaisesti vastaanottokeskuksen kautta, johon ohjeet olet saanut rekisteröinnin yhteydessä, tai varaa aika terveystarkastukseen terveydenhoitajalta (varha.fi)(link is external).

Before participation in the educational services, it is recommended to go through a health check. The health check is organized primarily at the reception centre (instructions have been given when you were registered) or contact the nurse (varha.fi).(link is external)

Sosiaali- ja terveyspalvelut - Social Services and Health Services

Naantalin sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Lisätietoa palveluista löydät Varhan sivuilta.

In English:

Suomeksi: 

In Ukrainian: Здоров'я (infofinland.fi)(link is external)

Apua ja tukea – Help and support in crisis

In Ukrainian:

In Russian: Кризисная помощь по телефону (mieli.fi)(link is external)

In English:

Suomeksi: MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä suomeksi numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelimesta lisää Mieli ry:n sivuilta.(link is external)

Miten puhun sodasta nuoren kanssa? (mieli.fi)(link is external)

Ukrainasta saapuvien mukana kulkevat lemmikkieläimet – Pets traveling with refugees from Ukraine

In Ukrainian:

In English:

Ukrainasta tulevan lemmikinomistajan tulee noudattaa Ruokaviraston antamia ohjeistuksia eläinten tuomisesta. Poikkeuksellisissa olosuhteissa omistajansa kanssa matkustavat lemmikit Ukrainasta tai pakottavasta tilanteesta johtuen Venäjältä voivat tulla Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa.

Aiheesta Ruokaviraston sivuilla, suomeksi: Ukrainasta sotaa pakenevien Suomeen saapuvien henkilöiden mukana kulkevat lemmikkieläimet (ruokavirasto.fi)(link is external)

Koirat saavat ekinokokkilääkityksen rajalla. Muut velvoitteet lemmikin omistajan on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta. Naantalissa valvontaeläinlääkärinä toimii Turun valvontaeläinlääkäri. Aiheesta Turun kaupungin sivuilla: Ukrainan pakolaisten lemmikkien maahantulovaatimukset (turku.fi)(link is external)

Kuntalaisille

Ilmoita Maahanmuuttovirastolle etukäteen Ukrainasta saapuvien kuljetuksista

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen.

Aiheesta lisää: Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon (migri.fi)(link is external)

Miten voin auttaa kuntalaisena ukrainalaisia?

Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille, jotka kykenevät toimittamaan avun perille keskitetysti ja myös arvioimaan avun tarpeen paikan päällä. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata.

Sisäministeriö on koonnut lisää ohjeita avun tarjoamisesta sivuilleen: Avun tarjoaminen ukrainalaisille (intermin.fi)(link is external)

Lisää tietoa Maahanmuuttoviraston sivuilla

Usein kysytyt kysymykset ja niihin vastaukset ukrainalaisten tilanteesta Suomessa - migri.fi(link is external)