Varautuminen ja väestönsuojelu

Sinisen ja oranssin värinen tarra, jossa lukee Väestönsuoja, oven yläpuolella

Kuntien valmiussuunnittelu tähtää siihen, että kunnan eri perustehtävät pystytään hoitamaan kaikissa turvallisuustilanteissa niin hyvin kuin mahdollista.

Pelastuslaitos tukee kuntia valmiussuunnittelussa ja väestönsuojeluun varautumisessa, neuvoo uudis- ja korjausrakentamisessa, ohjaa väestönsuojien rakentamista ja neuvoo kuntalaisia omatoimisessa varautumisessa.

Väestönsuojelun tehtävänä on ihmisten ja omaisuuden suojaaminen ja pelastustoiminnan tehtävien hoitaminen poikkeusoloissa. Väestönsuojelun tunnus on sininen tasasivuinen kolmio oranssilla pohjalla. Väestöä uhkaavasta vaarasta varoitetaan yleisellä vaaramerkillä sekä vaaratiedotteella.

Asukkailla ja organisaatioilla on velvollisuus varautua häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin omatoimisilla pelastustoimenpiteillä. Pelastussuunnitelmassa on huomioitava vaaratilanteiden ennaltaehkäisy sekä määriteltävä selkeät toimintaohjeet.

Varautumissuositukset kotitalouksille

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä.

Varautumisopas(link is external) – Uusi kansalaisille suunnattu Varautumisopas Suomi.fi-palvelussa on lukuisten eri viranomaisten yhteistyössä laatima opas omatoimiseen varautumiseen. Sisällön tuottamisesta vastaa Sisäministeriö.

Varautumisesta kotona Spekin sivuilta.(link is external)

Varautuminen sähkökatkoihin Spekin sivuilla.(link is external)

72 tuntia(link is external) – viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen verkkosivuilta tarkempaa tietoa varautumisesta ja väestönsuojista

Lisätietoja varautumisesta häiriötilanteisiin (pelastustoimi.fi(link is external))(link is external)

Lisätietoa väestönsuojista (pelastustoimi.fi)(link is external)

Käsi puhelimen äärellä, jossa on taskulamppu päällä.

Sähkökatkot Naantalissa

Naantalin kaupunki on varautunut kiertäviin sähkökatkoihin ja kannustaa myös kotitalouksia varautumiseen. Näiltä sivuilta löydät tietoa sähköpulasta sekä sähkökatkojen vaikutuksista kaupungin palveluihin.

lateral-image-left
lateral-image-right