Naantalin hyvä talous mahdollistaa investointeja myös ensi vuonna

Uutiset
Naantalin kaupungin talousarvio vuodelle 2025 tehdään tilanteessa, jossa talouden tilanne on kuntakenttään nähden hyvä ja merkittäviä investointeja tehdään sekä kouluihin että liikuntaolosuhteiden parantamiseen ja liikenneinfraan. Tuloveroa ei olla nostamassa.
Heli Lähteenmäki ja Laura Leppänen Naantalin keskustassa puutalon edessä.

Kaupunginjohtaja Laura Leppäsen (kuvassa oikealla) talousarvioesitys sekä toiminta- ja taloussuunnitelma 2025–2028 esitellään kaupunginhallituksessa 21.10.2024. Kaupunginhallitus käsittelee talousarvion 4.11., jonka jälkeen sitä esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi 11.11.  

  • Vuoden 2025 investoinnit suuntaavat vahvasti lasten ja nuorten koulu- ja liikuntaolosuhteiden parantamiseen. Merkittävimmät investointikohteet ovat Kalevanniemien koulukampus ja Kalevanniemen liikuntahalli, kaupunginjohtaja Leppänen avaa.  

Liikennepanostuksilla parannetaan Kaivokatua, edistetään Ruonan alueen uuden kauppakeskittymän syntymistä sekä Luonnonmaan kehittyvien alueiden yhdyskuntatekniikkaa ja tonttituotantoa. Naantalin vuoden 2025 suurimmat investointihankkeet ovat: 

  • Kalevanniemen oppimiskylät 6,7 milj. eur 

  • Kalevanniemen liikuntahalli 4,5 milj. eur 

  • Kaivokadun saneeraus 1,2 milj. eur 

  • Virpi-Porhokallion asemakaava-alueen infrastruktuuri 1 milj. eur 

  • Ruonan yhdystien ja Rautakadun liittymäjärjestelyt 1 milj. eur 

  • Opintien parantaminen 0,7 milj. eur 

Kalevanniemen koulupihalla rakennustöitä
Kalevanniemen koulukampus ja liikuntahalli ovat Naantalin ensi vuoden suurin investointi.

Naantalin kaupungin talous vuodelle 2025 näyttää edelleen hyvältä ja tuloveroprosentti vuodelle 2025 pysytetään ennallaan ollen 6,4 %. Tämä on suomalaisessa kuntakentässä varsin alhainen veroprosentti. Myös kiinteistöveroprosentti ehdotetaan pidettäväksi ennallaan.  

Turun ydinkaupunkiseudun muuttovetovoima on vahvaa. Naantalin väkiluku on yli 20 000 asukasta ja kesäasukkaitakin Naantalissa on noin 17 000. Naantalin väestönlisäys ensimmäisen vuosipuoliskon 2024 aikana oli 77 henkilöä. 

  • Naantalin pysyminen kasvussa kiinni edellyttää voimakasta muuttovoittoa, vetovoimaa ja tulevaisuusinvestointeja, kuten kasvua tukevaa kaavoitusta ja yhdyskuntateknisiä investointeja. Lisäksi meidän pitää markkinoida erinomaista koulu- ja päiväkotiverkkoamme sekä laadukkaita palveluja, toteaa Leppänen. 

Talouden tunnuslukuja:  

milj.euroa 2025  2026  2027  2028
Vuosikate 11,6 10,2 10,1 9,1
Tulos 0,6 -1,2 -1,5 -3,1
Investoinnit 21,3 21,2 13,2 13,9
Lainakanta 12,2 21,2 23,5 27,4
Lainakanta e/as   604 1049 1159 1348

 

Valtionosuusjärjestelmän uudistus huolestuttaa 

Suomalainen kuntakenttä on suurten taloudellisten haasteiden edessä ja Naantalin kehitys seuraa tätä trendiä. Kuntatalous on kiristynyt jo vuonna 2024, ja se kiristyy entisestään koko suunnitelmakauden. Tähän syinä ovat vaimea verotulokehitys, valtionosuuksien hyvinvointialueuudistuksesta johtuvat leikkaukset sekä menojen kasvu sekä poistojen kasvu mittavan investointiohjelman johdosta. 

  • Taloussuunnitelmavuosiin kohdistuu merkittävä epävarmuustekijä, eli valtionosuusjärjestelmän uudistus, korostaa Naantalin talousjohtaja Heli Lähteenmäki.  

Uudistuksen tavoitteena on uudistaa peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmä 1.1.2026, ja uudistus on merkittävä kysymysmerkki koko kuntataloudelle.  

  • Mikäli uudistukseen ei sisällytetä esimerkiksi kuntarakenteen muutosta tai muuteta kuntien tehtäväkenttää, on kyse kiristyvän rahoituksen uusjaosta. Valtionosuusuudistus näyttäytyy riskitekijänä Naantalin näkökulmasta ja siksi suunnitelmavuosiin 2026–2028 on suhtauduttava suurella varovaisuudella, toteaa Heli Lähteenmäki. 

  • Mitä uudistus Naantalille tarkoittaa, selvinnee kevään 2025 aikana. Talouden tunnusluvut vaativat toimenpiteitä suunnitelmakaudelle jo tällaisenaan, mutta valtionosuusuudistuksen lopputulema saattaa vaikuttaa merkittävästi sopeutustoimien määrään ja aikatauluun, Lähteenmäki jatkaa. 

Kaupunkistrategia 2022–2026 ohjaa kaupungin suuntaa 

Naantalin kaupunkistrategia 2026 on ohjannut talousarvion 2025 valmistelua. Kaupunkistrategia 2026 korostaa vastuullista talouden hoitoa, tehokasta palvelutuotantoa, perhe- ja yrittäjäystävällisyyttä sekä sosiaalista ja ekologista kestävyyttä.  

  • Kaupunkistrategia kannustaa elinvoinmaisuuden kehittämiseen, rohkeuteen uudistaa palvelutuotantoa ja kääntää katseen osaavan henkilöstön saatavuuteen. Näitä tavoitteita on edistetty koko strategiakauden ajan, sanoo kaupunginjohtaja Laura Leppänen. 

Naantali varautuu työllisyys- ja yrityspalvelu-uudistukseen  

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025. TE-uudistuksessa kuntien vastuulle siirtyy täysin uusia tehtäviä ja on odotettavaa, ettei kunnille osoitettu valtionosuus riitä kattamaan uudistuksen kustannuksia täysimääräisesti. 

Naantalin kaupunki kuuluu Turun työllisyysalueeseen. Vastuukunta Turku tuottaa keskitetyt palvelut kaikille jäsenkunnille. Raision kaupunki tuottaa Naantalin kaupungille lakisääteiset työvoimapalvelut eli niin sanonut lähipalvelut, jotka ovat jatkossa saatavilla Raisiosta. Palvelut siirtyvät näin ollen fyysisesti lähemmäs kuntalaista. 

Kaupunginhallituksen lista  

 

Päivitetty viimeksi
17.10.2024 15:03