Tammikuun esine 2023
Tammikuun esine on toaletti- eli satulipeili
Tällaisia peiliksi avautuvia lippaita käyttivät sekä naiset että miehet. Niitä pidettiin yleensä kamarissa piirongin päällä. Toalettipeilin laatikoissa säilytettiin kampaa, parranajovälineitä, puuteri- tai muita rasioita, vaateharjaa ynnä muuta, mitä ulkonäön kohentamisessa saatettiin tarvita. Laatikon sisäosa oli joko jaettu pieniin lokeroihin tai se oli yksittäinen erillinen ulosvedettävä laatikko. Tällaista toalettipeiliä oli helppo kuljettaa tarvittaessa matkoilla mukana. Museon peili on 1800-luvun lopulta.
Peilaillaan
Varhaisin peili ajoittuu 4 000 vuoden taakse Mesopotamian alueelle. Peilejä valmistettiin mm. kiillottamalla metallipintoja. Vasta 1200-luvulla yleistyivät vuorikristallista tai lasista tehdyt peilit, joiden takapuolelle kiinnitettiin heijastava folio. Ennen keskiaikaa, jolloin nykykaltaiset peilit kehitettiin, peilit olivat huonosti heijastavia.
Vuonna 1507 Venetsiassa kehitettiin vallankumouksellinen menetelmä puhaltaa sylinterimäisiä lasiputkia, joista saatettiin leikata lasilevyjä. Niiden taakse kiinnitettiin metallifoliota ja näin syntyi meidän tuntema peili. Uusi tapa mahdollisti suurempien peilipintojen, ja näin myös seinäpeilien valmistuksen. Peilistä tuli taide- ja sisustusesine.
Ylellisyydestä yleiseen
Peilit olivat pitkään ylellisyystavaraa, joihin oli mahdollisuus vain varakkailla. Niiden tuontia rajoitettiin sekä tulleilla että Ruotsi-Suomessa 1734 säädetyllä peiliverolla. Vero määräytyi peililasin koon mukaan, jolloin yksi suuri pinta oli kalliimpi kuin useassa osassa oleva peili. Tämän vuoksi tuon ajan peileissä pinta on jaettu vähintään kahteen osaan.
Suomesta löytyi muutamia peilintekijöitä 1700-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla täällä perustettiin peilitehtaita. Peilintekijä saattoi tehdä koko peilin kehyksineen, mutta myös puusepät valmistivat kehyksiä. Ne yleensä heijastelivat aikansa tyylisuuntauksia.
1930-luvulle saakka peili nähtiin huonetta kaunistavana kehystettynä sisustuselementtinä. Nykypäivää kohti tultaessa se pikkuhiljaa muuttui enemmän käyttöesineeksi.