Toukokuun esine 2024
Toukokuun esine on kehystetty valokuva
Suurennetussa ja jälkikäteen väritetyssä kuvassa on Angerkosken perhe. Sama valokuva löytyy museon kokoelmista myös mustavalkoisena. Mustavalkoisia kuvia väritettiin ennen eri syistä ja monilla tavoin. Jälkivärjäyksellä ei pyritty vaikuttamaan ainoastaan visuaalisiin ja esteettisiin seikkoihin, vaan myös säilyvyyteen, sillä osa kuvista haalistui voimakkaasti ajan saatossa.
Valokuvaamot palkkasivat ammattivärittäjiä värittämään valokuvia käsin. Tarkoituksena ei aina ollut välittää todenmukaista kuvaa, vaan luoda väriharmoniaa. Tämän vuoksi kuviin väritetyt vaatteet eivät välttämättä vastanneet lainkaan todellisuutta. Käsin värjättyjä kuvia tilasi varsinkin keskiluokka mm. lahjoiksi. Yleisimmin paperipohjaisten vedosten värittämiseen käytettiin vesi- ja öljyvärejä, mutta myös tusseja, mustetta, liituja, pastelleja, värikynää, hiiltä ja jauhemaisia pigmenttejä. Erityisesti kasvoissa ja taustoissa pyrittiin läpikuultavaan värjäykseen.
Sau-Kalliosta maailmalle
Kuvassa oikealla on näyttelijä Kaarlo Angerkoski (1906–1939), vasemmalla alttolaulaja ja näyttelijä Aino Angerkoski (1898–1974). Keskellä ovat heidän vanhempansa Karl Angerkoski (1864–1937) ja Anna (os. Nyström 1869–1939). Perheen sukunimi oli vuoteen 1908 Ålfors. Anna oli syntyjään Naantalista Sau-Kallion talosta, joka nykyisin on osa Naantalin museota.
Annan isä, suutari Carl Nyström, oli Sau-Kallion pitkäaikainen asukas. Hän asui talossa aina vuoteen 1901 eli kuolemaansa asti. Suutari Nyström oli naimisissa kolme kertaa, ja hän sai vaimojensa kanssa yhteensä 18 lasta kolmenkymmenen vuoden ajanjaksolla. Vaikka lapsikuolleisuus oli varsin suurta tuohon aikaan, eivätkä kaikki lapset eivät asuneet kotona yhtä aikaa, on jokaisella väistämättä ollut kovin vähän henkilökohtaista tilaa. Varsinkin kun Nyströmin verstas mitä todennäköisimmin sijaitsi samassa rakennuksessa. Nyström oli monialainen mies. Hän toimi lisäksi monissa muissakin ammateissa – maanmittaushallituksen mittarimiehenä, pakkarina, poliisina ja yövahtina. Annan äiti Sofia Wilhelmina Kallentytär oli Carl Nyström kolmas vaimo. Yli 20 vuotta kestäneen liiton aikana perheeseen syntyi 12 lasta, joista ainakin viisi kuoli pikkulapsina. Sau-Kallion viimeiset ympärivuotiset asukkaat olivat Annan sisaret Sandra ja Emilia, jotka muuttivat sukunimensä Metsolaksi. Vuonna 1957 rakennuksesta tuli perikunnan kesäasunto ja vuonna 1967 se siirtyi kaupungille.
Kaarlo Angerkoski vietti kesiään tätiensä luona Naantalissa 1930-luvulla yhdessä vaimonsa näyttelijä Siiri Angerkosken kanssa ja he majoittuivat tällöin Sau-Kallion salissa. Monet naantalilaiset muistavatkin kuulleensa juuri tämän seikan Sau-Kallion rakennukseen liittyen.