Naantalin johto hioi kriisivalmiuttaan Lounais24-harjoituksessa
Lounais24-harjoituksen skenaariona oli tilanne, jossa Suomessa on laajoja häiriöitä sähkön jakelussa ja siirtymistä poikkeustilaan valmistellaan.
- Harjoitus toi Naantalille hyviä oppeja kaupungin valmius- ja varautumissuunnitelmien päivitystä varten. Keskustelimme yhdessä monista kriiseihin liittyvistä aiheista ja koen tärkeänä, että myös kaupungin vesihuoltolaitos ja Naantalin Energia olivat mukana harjoituksessa, toteaa Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen.
Harjoituksessa mietittiin miten vaikeutunut sähkön ja veden saanti vaikuttaisi mm. päiväkotien ja koulujen ruokatarjoiluun, vanhusten palveluasumisen ja muiden kiinteistöjen lämmitykseen ja ilmastointiin sekä terveyskeskuksen toimintojen turvaamiseen.
– Päiväkodit ja koulut pidetään myös poikkeusoloissa auki niin kauan kuin se on mahdollista, ja meillä on hyvä valmius siihen. Tämä harjoitus nosti kuitenkin esille monta tärkeää kysymystä. Miten henkilöstö liikkuu, jos polttoaineesta on pulaa, mitkä ovat pidemmän sähkökatkon seuraukset koulurakennuksiin ja miten järjestämme opetuksen ilman sähköä, kertoo Naantalin sivistysjohtaja Kimmo Kuusimäki.
Kriisiviestintää voi joutua tekemään ilman verkkoa
Juomaveden saatavuus sekä jätevesien käsittely häiriintyvät laajoissa sähkökatkoksissa, eli vettä pitää säästää ja vessan vetämistä tulisi välttää. Viestintä oli Lounais24-harjoituksessa keskeisessä roolissa ja kriisiviestinnän keskeinen viesti olisi, että kuntalaisia kehotetaan tai suoranaisesti käsketään säästämään sähköä ja vettä.
Verkon ja mobiiliverkon toimivuutta ei voi taata sähkökriisissä ja mietimme myös vaihtoehtoja sähköiselle viestinnälle.
– Jos uutista ei saa verkkoon eikä sosiaaliseen mediaan, kuntalaisten on saatava tieto paperimuodossa esimerkiksi kirjastojen ja palvelupisteiden kautta. Tämä pitää toki kertoa heti alussa, silloin kun kanavat vielä toimivat. Naantalilla on myös ”kaiutinauto”, jolla voimme viestiä kaduilla, jos muita vaihtoehtoja ei ole, kertoo Naantalin viestintäpäällikkö Jessica Ålgars.
Yhteistyö hyvinvointialueen ja järjestöjen kanssa todettiin myös erittäin tärkeäksi ja yhteistyön muotoja hiotaan jatkossa edelleen.
Kansalainen, muista kolmen päivän varautuminen
Kansalaisten omat valmiudet selvitä kriisitilanteessa ovat olennaisen tärkeitä, ja kaupunginjohtaja Laura Leppänen muistuttaakin 72 tunnin kotivarasta – eli huolehdi siitä, että kotona on vettä ja ruokaa, jotta pärjäisit kolme päivää ilman sähköä ja vettä. Lue lisää 72 tuntia on varautumissuositus kotitalouksille.
– Jos kansalaisilla on kotivara, yhteiskunnan valmius selvitä kriiseistä on huomattavasti parempi, Leppänen muistuttaa.