Naantalin kaupungin edustus- ja juhlatilaisuuksien tarjoiluissa lisätään lähiruokaa

Uutiset
Kaupunginjohtaja Laura Leppänen ottamassa linjaston päähän aseteltuja ruokia lautaselle, taustalla muita henkilöitä ottamassa ruokaa. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Naantalin kaupungin järjestämien edustus- ja juhlatilaisuuksien tarjoiluissa huomioidaan jatkossa entistä vahvemmin lähiruoka. Sopivia raaka-aineita on kartoitettu lähialueilta, ja viime viikolla kaupungin ateriapalveluiden henkilökuntaa pääsi kokeilemaan uutta reseptiikkaa keittiömestari Riikka Mantilan johdolla.

– Uudistamme Naantalin ateriapalveluiden tilaustarjoilua lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntäen, kertoo Naantalin kaupungin siivous- ja ateriapalveluiden palvelupäällikkö Heli Rantala.

– Kunnallisilla ateriapalveluilla on tärkeä rooli lähiruuan käytön edistämisessä. Haluamme olla kehittämässä lähiruokamarkkinoiden toimintaedellytyksiä sekä vahvistamassa alueen elinvoimaa hyödyntämällä lähialueiden tuotteita. Lähellä tuotettu on myös logistisesti ympäristön puolesta parempi valinta, Rantala jatkaa.

Riikka Mantila on laatinut kaupungin tilaustarjoiluja varten uusia reseptejä ateriapalveluiden toiveiden mukaan. Torstaina 10.3. tilaustarjoiluja valmistava henkilökunta valmisti uusia annoksia ensi kertaa Mantilan johdolla henkilöstöravintola Kuudessa Sisaressa.

– Raaka-aineina uusissa resepteissä hyödynnetään muun muassa lahnaa, särkeä, haukea, kuhaa ja kirjolohta sekä peuraa, jatkossa tarjoiluissa voisi saatavuuden mukaan olla esimerkiksi fasaanin tai sorsanrintaa, kertoo ateriapalveluiden ruokapalveluesimies Virpi Jyväkorpi.

Osa kaloista tulee vain kymmenien kilometrien päästä: Särki on Merimaskusta ja kirjolohi kasvatetaan Rymättylässä. Muut raaka-aineet tulevat lähialueelta, esimerkiksi peuranliha Mynämäeltä. Myös Naantalin ateriapalveluiden käyttämät kasvikset ovat pääasiassa Varsinais-Suomesta.

Coktailpaloja tarjottimella, alla ruispohjainen leipä, päällä tahnaa ja päällimmäisenä pikkelöityä punasipulia.
Naantalin tilaustarjoiluissa suositaan jatkossa paljon erilaisia kaloja sekä riistaa. Uusia tarjoiluja oli maistelemassa kaupungin virkamiesjohtoa, josta ruokia kehuttiin erinomaisiksi.

Saatavuus vaikuttaa käyttömahdollisuuksiin

Jotta lähituotteita voidaan hyödyntää ateriapalveluiden tilaustarjoiluissa, on Virpi Jyväkorven mukaan olennaista, että tuotteet saadaan keittiöön oikealla jalostusasteella. Esimerkiksi multaisia kasviksia ei valmistuskeittiöissä voida ottaa vastaan. Myös lihan tulisi olla käsitelty valmiiksi.

Myös Riikka Mantila toteaa, että raaka-aineiden saatavuus on vielä haasteena lähiruoan ammattimaisessa hyödyntämisessä, mutta työtä saatavuuden parantamiseksi on tehty jo paljon. Mantila toimii muun muassa Turun ammatti-instituutin opettajana sekä Suomen keittiömestariyhdistyksen hallituksessa ja on aiemminkin hyödyntänyt ja tehnyt töitä lähiruoan parissa.

– Ennen päätöksenteko on jarruttanut lähiruoan hyödyntämistä kunnallisissa keittiöissä. Nyt kun päätökset on tehty, raaka-aineiden saatavuus usein vielä kangertelee, mutta sen eteen on jo tehty hyvää töitä esimerkiksi erilaisten hankkeiden myötä. Onneksi tuotteille on tullut kysyntää, sen myötä myös eri toimijat aktivoituvat ja edistävät lähiruoan saatavuutta, Mantila toteaa.

Naantalin ateriapalvelut hyödyntää myös päivittäisruokailuissa lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan. Lähiruokapäiviä järjestetään neljä kertaa vuodessa kaikissa oppilaitoksissa, päiväkodeissa, palvelukodeissa sekä terveyskeskuksessa ja Kuudessa Sisaressa. Päivittäin ateriapalveluissa tehdään yli 4000 annosta, mikä asettaa omat rajoituksensa sille, mitä raaka-aineita on mahdollista saada.

–  Kotimaisuus on meillä lähtökohta, ja mitä lähempää, sen parempi, Heli Rantala tiivistää.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
23.3.2022 15:34

Asiasanat

Osallistuminen ja päätöksenteko
Elintarviketuotanto