Ryhmäytyspäivät Monnarilla

Uutiset
Tänä vuonna toteutettiin Naantalin yläkoulujen seiskaluokkalaisten ryhmäytykset Karvetin Monitoimitalolla eli Monnarilla. Ryhmäytyksillä on iso vaikutus siihen miten uudet oppilaat tutustuvat toisiinsa, luokkahenki paranee ja ystävyydet vahvistuvat.
Kuvassa nuoriso-ohjaajat vetävät seiskaluokkalaisille ryhmäytyspeliä. Kuva: Lauri Seppälä

Naantalissa on jo monen vuoden ajan ryhmäytetty luokkia kouluvuoden alussa. Elokuussa toteutettiin yläkoulujen seiskaluokkalaisten ryhmäytykset Karvetin Monitoimitalolla eli Monnarilla jo toista vuotta peräkkäin. Ryhmäytyksillä on iso vaikutus siihen miten uudet oppilaat tutustuvat toisiinsa, luokkahenki paranee ja ystävyydet vahvistuvat.

Naantalissa on kaksi yläkoulua; Maijamäessä ja Suopellossa. Maijamäessä tämän tyylistä seiskojen ryhmäytystä on tehty jo pidemmän aikaa ja hyvä toteutus monistettiin molempiin yläkouluihin. Molempien koulujen kaikki seiskaluokat pääsivät viettämään kokonaisen aamupäivän Nuorisotalo Monnarilla.

Moniammatillinen näkökulma on tässä isossa roolissa, sillä mukana on niin koulun henkilökuntaa (vaihtelevasti kuraattori, opinto-ohjaaja, koulunuorisotyöntekijä, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja), seurakunnan nuoriso-ohjaajia sekä nuorisopalvelut. Näin suuri osa nuorten parissa työskentelevistä aikuisista tulee tutuiksi ja helpommin lähestyttäviksi.

Seiskaluokkia oli Monnarilla kolmen viikon aikana, yhteensä 12 luokkaa ja noin 238 oppilasta. Luokille oli suunniteltu vapaa-aikaa tutustua ja pelailla nuorisotalon pelejä, kuten biljardia, lautapelejä ja PS5. Aamupalan jälkeen lähdettiin pihalle ja nuoriso-ohjaajat tai Maijamäen Ystikset (Ystäväoppilaat) vetivät erilaisia tutustumisleikkejä.

Vapaa-ajan jälkeen luokka jaettiin viiteen ryhmään ja lähdettiin kiertämään eri toimijoiden pisteitä:

  • opon pisteessä mm. piti kattaa pöytä kädet ja jalat sidottuina
  • luokanvalvojan pisteessä keskusteltiin kuvakorttien avulla
  • seurakunnan pisteellä heitettiin silmät sidottuina kumikanaa
  • oppilashuollon pisteellä pallonkuljetuksen avulla opeteltiin oppilashuollon eri rooleja
  • nuorisotyön pisteellä purettiin pommia narujen ja yhteistyön voimin.

Kasi- ja ysiluokkia ei unohdettu, heidän ryhmäytykset toteutettiin muutaman päivän tapahtumana molemmilla kouluilla elokuun alussa. Siellä myös kierrettiin erilaisilla toimintapisteillä, mm. nuorisopalveluiden pisteillä Suopellossa Selviytyjät-henkisiä pelejä ja Maijamäessä pelattiin jätti-Scrabblea.

Myös Velkualla on naantalilaisia yläluokkalaisia, siellä ryhmäytyspäivä toteutettiin yläkoulun yhteisenä toimintapäivänä, missä porukassa tehtiin erilaisia tehtäviä ja paistettiin makkaraa.

Päivitetty viimeksi
16.9.2024 12:12

Asiasanat

Lapsiperheet
Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Kasvatus ja koulutus